Έντονες αντιδράσεις και νέες ενστάσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας προκαλεί η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να διακόψει τη δημοσίευση στοιχείων για την πορεία της ανεργίας των νέων στη χώρα, καθώς καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ!
Η κινεζική κυβέρνηση ανέστειλε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία των νέων μετά από έξι διαδοχικές αυξήσεις.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, η ανεργία μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στις αστικές περιοχές είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό των ατόμων χωρίς δουλειά αυξάνεται κάθε μήνα του 2023, φτάνοντας το 21,3% τον Ιούνιο –
το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία το 2018.
Αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αναφέρονται ως δείκτης ανησυχίας για την κινεζική οικονομία, η οποία ανακάμπτει πιο αργά από το αναμενόμενο μετά το τέλος της αυστηρής πολιτικής της κυβέρνησης για μηδενικό Covid.
Η απόφαση για παύση της δημοσίευσης των δεδομένων ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο Fu Linghui, εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, δήλωσε σε μια ενημέρωση ότι οι έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των δεδομένων «πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω και να βελτιστοποιηθούν». Ωστόσο, η κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο διαδίκτυο λόγω έλλειψης διαφάνειας, με ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει μια άβολη αλήθεια.
Σύμφωνα με τον Christian Textor, ανώτερο ερευνητή της Statista για την Greater China, αυτά τα υψηλά ποσοστά αποδίδονται εν μέρει σε μια αυξανόμενη ομάδα αποφοίτων που συχνά «δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση για πιο πρακτικά εξειδικευμένη εργασία στην αγορά εργασίας.
Είναι ένα ζήτημα που επιδεινώθηκε όχι μόνο από την πολιτική και τα lockdown της χώρας για τον μηδενισμό Covid, που έπληξαν σκληρά τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και από τις ρυθμιστικές ενέργειες στους τομείς της τεχνολογίας, των ακινήτων και της εκπαίδευσης, που οδήγησαν σε απώλεια θέσεων εργασίας και στη συνέχεια επηρέασαν την πρόσληψη.
Εδώ υπάρχουν επίσης ευρύτερα ζητήματα, όπως εξηγεί ο Textor, όπως: «Μεταγενέστερες επιπτώσεις που σχετίζονται με τον Covid, κακή παγκόσμια οικονομική κατάσταση, κυβερνητική πίεση στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής, κρίση ακινήτων, γεωπολιτικές επιπτώσεις».
You will find more infographics at Statista