Νέες διαστάσεις λαμβάνει η διήμερη άτυπη σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώνει στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς εκτός από τους ηγέτες της ΕΕ, σε αυτή θα παραβρεθεί και πρόσωπο έκπληξη που, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και ενδείξεις θα είναι ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι.
Στην Αθήνα θα βρεθεί τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας προσκεκλημένος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο τη άτυπης διάσκεψης με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων. Αν και η παρουσία του Βόλοντμιρ Ζελένσκι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το Μαξίμου, για λόγους ασφαλείας του ιδίου, είναι γνωστή σε διπλωματικούς και προφανώς πολιτικούς κύκλους.
Υπ’ αυτό το πρίσμα μπορεί να δικαιολογηθεί η παρουσία των ηγετών της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. Έτσι εξηγείται καλύτερα και η παρουσία του προέδρου της Μολδαβίας, καθώς και η απουσία του πρωθυπουργού της Σλοβενίας. Από τη μίνι διάσκεψη θα απουσιάζει επίσης και εκπρόσωπος της Αλβανίας, καθώς ο Έντι Ράμα δεν προσεκλήθη ως αποτέλεσμα της κόντρας για τον Μπελέρη και ο πρόεδρος της Αλβανίας που έλαβε πρόσκληση αρνήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Βόλοντμιρ Ζελένσκι διαφοροποιεί άρδην τον χαρακτήρα της άτυπης συνόδου κορυφής, καθώς εισάγει μια νέα και καταλυτική παράμετρο, αυτή της ασφάλειας της ΕΕ και της διαμόρφωσης ενιαίου βαλκανικού μετώπου στήριξης της Ουκρανίας. Ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας της πρωτοβουλίας, η ανάληψή της με τη στήριξη των ηγετών της ΕΕ και των ΗΠΑ αποτελεί σαφή απόδειξη αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, φαίνεται ότι εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ο οποίος δεν μπορεί να σκιαγραφηθεί επαρκώς και με ασφάλεια ακόμη.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την επικείμενη παρουσία προσώπου-έκπληξη στη σύνοδο, αν και το Μαξίμου επιμελώς έχει αποφύγει να προαναγγείλει.
Οι εξελίξεις αυτές στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι έχουν παίξει ρόλο στον τρόπο που αντιδρά η Ρωσία στο Κυπριακό και σε μια σειρά άλλα, λιγότερο προβεβλεμένα περιφερειακά ζητήματα. Στην ουσία, η συνάντηση του Βόλοντμιρ Ζελένσκι με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, καθώς και τους ηγέτες του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Μολδαβίας, ενοχλούν τη Ρωσία που ποντάρει στην απομόνωση των παιχτών αυτών και ιδιαίτερα του προέδρου της Ουκρανίας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο Ζελένσκι είχε αποφύγει να εκτεθεί στο ελληνικό κοινό και το πολιτικό προσωπικό απευθείας, καθώς θεωρούνταν ότι οι φιλορωσικές τάσεις ήταν εξαιρετικά ισχυρές. Αυτό άλλωστε πιστοποίησαν οι αντιδράσεις στη μαγνητοσκοπημένη παρουσία του στρατιώτη από το τάγμα Αζόφ στη Βουλή, στις αρχές του πολέμου. Το ίδιο κλίμα επιβεβαιώνει -για τους ξένους παρατηρητές- και η έντονη αντιπαράθεση για την αποστολή ελληνικών αρμάτων και οπλισμού στην Ουκρανία.