Πρωτοβουλία βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, ανέλαβε η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, όπως δήλωσε ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι, ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόταση για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 απηύθυνε στον Βόλοντμιρ Ζελένσκι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο πλαίσιο της κοινής Συνέντευξης Τύπου.
Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, που ακολούθησε την διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε σφόδρα πολεμική θέση απέναντι στη Ρωσία, αναφερόμενος στις κυρώσεις, εγκαλώντας τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και για την απόσυρση από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικό κέντρο για τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Ελλάδα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στην Οδησσό.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βόλοντμιρ Ζελένσκι, καθώς και η ίδια η παρουσία του Ουκρανού προέδρου στην Αθήνα, θεωρείται ότι έχουν τροφοδοτήσει απριόρι πολυεπίπεδες ρωσικές αντιδράσεις, στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνεται και η αλλαγή στάσης της Μόσχας στο Κυπριακό.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Είναι θέση αρχής να βρισκόμαστε δίπλα σας. Καμία επαναχάραξη συνόρων με χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλει δια των όπλων η Ρωσία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Β. Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους.
Όπως είπε πρόκειται για θέση που ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα καθώς και η χώρα μας αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού.
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο δυστυχώς αιμορραγεί ακόμα στην Κύπρο».
Ο πρωθυπουργός θύμισε τους στενούς δεσμούς των δυο χωρών και την ελληνική μειονότητα στη Μαριούπολη και την Οδησσό και δήλωσε ότι καταδικάζει τα εγκλήματα που διαπράττονται στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο Κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ρωσία εργαλειοποίησε την ενέργεια και τα τρόφιμα για να τονώσει ότι αυτή η πρακτική πρέπει να καταδικαστεί. Σημείωσε ότι πάνω από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγεται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων και ότι η χώρα μας τηρεί όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον εφοδιασμό της Ουκρανίας αλλά και στη σημασία της σημερινής συνάντησης των ηγετών των Βαλκανίων.
Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό.
Ζελένσκι: Ελληνική βοήθεια στην εκπαίδευση πιλότων στα F-16
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Ελλάδα για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο πλευρών. Ευχαρίστησε για τη βοήθεια της χώρας μας και σημείωσε ότι συζητήθηκαν μερικές προτεραιότητες. Ενημέρωσε για την κατάσταση στα πεδία των μαχών και τις ανάγκες που δημιουργούνται.
Σημείωσε ότι χρειάζεται υποστήριξη από Ελλάδα για την εκπαίδευση των πιλότων στο F-16 και όπως ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για την συγκεκριμένη πρόταση.
Οι ομάδες των δυο χωρών είπε θα συνεργαστούν για τις λεπτομέρειες, ενώ ζήτησε βοήθεια για την παράκτια άμυνα της Οδησσού.