Ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι θα παραμείνει το πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, καθώς εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, με αρκετούς εκτός του άμεσου ελέγχου του. Από τη μια σταθμίζει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της ακρίβειας και από την άλλη τις γεωοικονομικές ισορροπίες με τους οίκους αξιολόγησης.
Μέτρα στήριξης σε νέα λογική και κατεύθυνση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει ΔΕΘ, καθώς καλείται να πείσει αγορές και Eurogroup για την δημοσιονομική σταθερότητα και να προσφέρει ανακούφιση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μαστίζεται από την έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα και τη στέγαση.
Να υλοποιήσει το ιδιαίτερα δύσκολο task της εμπέδωσης του investment friedly profile, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν παροχές για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος κόστους διαβίωσης καλείται το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη.
Τα μηνύματα
Ο Αλέξης Πατέλης έχει λάβει ήδη το μήνυμα από τους επενδυτικούς οίκους ότι εάν οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν διασφαλίζουν δημοσιονομική υπεραπόδοση, τότε η αναβάθμιση θα μπορούσε να καθυστερήσει, έως ότου αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο σκέλος των δαπανών. Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές, ακόμα και από τη Scope που αναβάθμισε το αξιόχρεο. Morgan Stanley και Barclays επισημαίνουν σταθερά τις προκλήσεις, με τη βρετανική τράπεζα να υπογραμμίζει ότι πολλές φορές χρειάζεται μια περίοδος ωρίμανσης της τάξης των 12 μηνών για την εξέλιξη των θετικών προοπτικών σε αναβάθμιση.
Η DBRS θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου που έχει τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), με σταθερές προοπτικές, ενώ θα ακολουθήσουν η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 ( τρεις βαθμίδες κάτω από την IG) , και θετικές προοπτικές, η S&P στις 20 Οκτωβρίου με τωρινή αξιολόγηση BB+, και θετικές προοπτικές και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου με BB+, και σταθερές προοπτικές.
Οι αγορές παρακολουθούν πιο στενά τη Moodys και την S&P, ενώ ακόμα και να αναβαθμίσει η DBRS αυτό δεν επηρεάζει το αξιόχρεο κατά ΕΚΤ.
Οι τελικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από τις ισορροπίες με τους οίκους αξιολόγησης. Αν η επενδυτική βαθμίδα συνεχίσει να αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για το 2023, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μετρημένος, αν όμως αυτό αλλάξει τότε θα εμφανιστεί πιο… large.
Προσδοκίες
Ήδη, ο Κωστής Χατζηδάκης χρειάστηκε να “προσγειώσει” τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα στοιχεία δημοσιονομικής υπεραπόδοσης από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Μέσω “κύκλων” το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι “νέο πακέτο στήριξης δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης”, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για νέο πακέτο στήριξης.
Σε τρεις εβδομάδες, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει από του βήματος της ΔΕΘ και σίγουρα θα αναφερθεί σε μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, μέτρα τα οποία θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όμως, αναμφίβολα, το περιεχόμενο των όποιων μέτρων ανακοινωθούν θα είναι, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράσσουν την δημοσιονομική σταθερότητα, σε μία χρονιά μάλιστα που κορυφαία επιδίωξη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Τα σενάρια
Η κυβέρνηση θα θελήσει να αποφύγει νέα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και θα είναι ανοιχτά σε ερμηνείες.
Παροχές
Έτσι στο σκέλος των ευάλωτων εκτιμάται ότι θα απαντήσει με τη λογική των pass (market pass, book pass) τα οποία δίδονται με εισοδηματικά κριτήρια και πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το Eurogroup.
Ζήτημα γεννάται με τις επιδοτήσεις για το ρεύμα, καθώς έχει προαναγγελθεί η εκπνοή τους, ωστόσο τίθεται ζήτημα καθώς προβλέπεται αύξηση των τιμών και των λογαριασμών έως και 15-20% από το Φθινόπωρο. Υπ΄ αυτό το πρίσμα το υπουργείο Ενέργειας έχει υποβάλλει πρόταση στο οικονομικών για ένα στοχευμένο σύστημα χρηματοδότησης της κιλοβατώρας, αλλά τεκμαρτό και με εισοδηματικά κριτήρια.
Σε αντίστοιχη λογική θα κινηθεί και η χρηματοδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ συζητείται μείωση φόρου στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
Επίσης, αξιοποιώντας τον χρόνο μέχρι την αλλαγή του έτους, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ποσού της εφάπαξ επιταγής ακρίβειας που θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ και θα χορηγηθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Βέβαιη θεωρείται η επέκταση των μειωμένων ΦΠΑ για ένα ακόμη έτος. Επίσης, εξετάζονται μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους, αλλά στη λογική του one-off, ώστε να μην επηρεάζουν τη δημοσιονομική προοπτική, όταν η ανάπτυξη υποχωρεί.
Γκρίζα ζώνη
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα για τη μείωση της φορολογίας στο Χρηματιστήριο τα οποία δεν εφαρμόστηκαν λόγω της προεκλογικής περιόδου και τα οποία έχει προεξοφλήσει η αγορά και θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας των ξένων και μεγάλων χαρτοφυλακίων.
Φορολογία
Επίσης, απαιτούνται και μέτρα στην πλευρά των εσόδων. Πρώτος στόχος είναι καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει αντιδράσει στον τρόπο υπολογισμού της από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά να δείχνει αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση αυτή.
Για την ώρα δεν έχουν εξαγγελθεί νέα μέτρα, παρά μόνο έλεγχοι. Έτσι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αυξήσει τα έσοδα.
Στον πάγο αναμένεται να μπουν σχέδια μείωσης του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, ενώ εκτιμάται ότι θα εξαγγελθεί και οδικός χάρτης για την σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ στην οικοδομή και φόρων στις πωλήσεις ακινήτων.
Ήδη από τον Αύγουστο έχει αυξηθεί το ποσό για τη χορήγηση Godlen Visa σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται και άλλες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.