Οι αγορές φαίνεται ότι τώρα… πήραν το μήνυμα: Χρειάστηκε η Evergrande, ο κινεζικός γίγαντας του Real Estate να κηρύξει χρεοκοπία και στις ΗΠΑ για να πειστούν ότι τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη του Real Estate δεν συμβαδίζουν.
Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ, ανανεώνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρίας που σηματοδότησε την κατάστασης του κατασκευαστικού τομέα της Κίνας και της οικονομίας της συνολικά.
Η είδηση ήρθε μόλις εννέα ημέρες το καμπανάκι από την επίσης κινεζική Country Garden, που σηματοδότησε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα επίσης, όταν αθέτησε πληρωμή ομολόγου αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Evergrande χρεοκόπησε το χρέος της το 2021, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην Κίνα και διεθνώς και έκτοτε βρισκόταν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η κατάσταση είναι να παρέμβει η κινεζική κυβέρνηση και να διασώσει την αγορά, όπως έπραξε η αμερικανική κυβέρνηση το 2007 και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά το 2011.
Το Timeline
Η κινεζική αγορά κατοικίας ξεκίνησε τη μεγάλη της επιβράδυνση το 2019 και μέχρι τον Ιούλιο του 2021, οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών για τα νέα κτίρια κατοικιών στις 70 μεγάλες αγορές κατοικιών της χώρας ήταν μόλις 4,6%, από διψήφιες τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Αλλά η πραγματική στιγμή της κατάρρευσης δεν είχε έρθει ακόμη: Καθώς ο κορωνοϊός κατέκλεισε την Κίνα την ίδια χρονιά, η αγορά ακινήτων επιδεινώθηκε ραγδαία και οι τιμές σημείωσαν αρνητική ανάπτυξη στις αρχές του 2022. Η κινεζική κυβέρνηση είχε στο παρελθόν πράγματι προσπαθήσει να περιορίσει την ταχεία ανάπτυξη στην αγορά κατοικίας για να αποτρέψει στεγαστική φούσκα.
Παρ΄ όλα αυτά δεν κατάφερε να προβλέψει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της γενικής οικονομικής επιβράδυνσης.
Αυτόν τον Ιούλιο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση.
You will find more infographics at Statista