Ξεκίνησαν από σήμερα Κυριακή, οι αφίξεις ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που θα συμμετάσχουν στην άτυπη μίνι Σύνοδο που διοργανώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός επ αφορμής της επετείου 20 ετών της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν θα παραβρεθούν στο δείπνο που παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, από το οποίο όμως θα λάμψουν δια της απουσίας τους δύο άλλοι ηγέτες.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν προσκάλεσε στο δείπνο για τη διεύρυνση της ΕΕ τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, λόγω της αντιδικίας για τον Φρέντη Μπελέρη, ενώ προσκάλεσε τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας ο οποίος και αρνήθηκε. Επίσης, στο δείπνο δεν θα παραβρεθεί oύτε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να επανεκκινήσει το βαλκανικό drive, μετά την απομάκρυνση του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών, προωθώντας την ατζέντα που από καιρό επιδίωκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ασάφειες, ελλείψεις και εξαιρέσεις που δεν επιτρέπουν στο αφήγημα αυτό να γίνει άμεσα και εύκολα πιστευτό.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές, αναφέρουν πως το δείπνο δεν αφορά την διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά την προώθηση πρωτοβουλιών για τη στήριξη της Ουκρανίας. Επίσης, γίνεται λόγος και για πρόσωπο έκπληξη… που θα νοηματοδοτήσει την ατζέντα.
Η ατζέντα
Διμερείς συναντήσεις και δείπνο του πρωθυπουργού παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Μαξίμου
Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα υποδεχθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.
Βαλκανική αφύπνιση προωθεί το Μαξίμου
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα, την Τρίτη καθώς και το άτυπο δείπνο το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.
Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου και την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:
Δευτέρα 21 Αυγούστου
11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
20:15 ‘Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Τρίτη 22 Αυγούστου
9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).