Στους πωλητές παραδίδεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από διήμερη προσπάθεια σταθεροποίησης, παρασυρόμενο από το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές και προοπτική ολοκλήρωση της διόρθωσης.
Καθ΄ οδόν για την τέταρτη σερί πτωτική εβδομάδα βρίσκεται το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις πιέσεις να εντείνονται την παρασκευή, με τις εισαγόμενες -μέσω Ευρώπης- πιέσεις από την Κίνα, λόγω της αίτησης πτώχευσης της Evergrande. Η ελληνική αγορά, όμως, έχει και τα δικά της… προβλήματα καθώς παρά το θετικό τόνο όλων των εκθέσεων, η Morgan Stanley σε σημείωμά της αναφέρει ότι η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραπέμπεται για το 2024…
Διεθνώς, οι αγορές αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτό που οι κεντρικές τράπεζες επισημαίνουν από καιρό: Τα επιτόκια θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το στοίχημα για την πρόωρη έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης, που αρχικά ξεκίνησε με τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ, ήταν εξ αρχής χαμένο, τώρα το νωρίτερο που προβλέπουν οι αγορές είναι εντός του πρώτου τριμήνου για τις ΗΠΑ και στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2024 για την Ευρώπη.
Οι αγορές
Διεθνώς, επικρατούν πτωτικές τάσεις, με τις ευρωαγορές να πέφτουν κατάτι λιγότερο από 1%, ενώ στο κόκκινο γύρισαν και τα futures στη Wall Street, δείχνοντας σε τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση.
Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται, το ευρώ υποχωρεί, το πετρέλαιο οδεύει να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη κέρδη.
Ο FTSE -100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,77% υποχωρώντας στις 7.257,42 μονάδες. Σε μηνιαία βάση υποχωρεί κατά 2,77% και σε ετήσια 3,91%.
Ο Dax στη Φρανκφούρτη γράφει απώλειες 0,53% στις 15594,42 μονάδες. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης υποχωρεί 3,51%, ενώ σε ετήσια είναι ενισχυμένος κατά 13,6%.
Ο CAC-40 στο Παρίσι χάνει 0,7%, κινούμενος στις 7.141,71 μονάδες. Οι απώλειες φτάνουν στο 2,42% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ενισχύεται κατά 8,6%.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Στη Λεωφόρο Αθηνών οι πιέσεις εντείνονται καθώς περνάει η ώρα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο -1,37% στις 1265,79 μονάδες. Η αγορά διατηρεί ακόμη όμως πολύ μεγάλες αποδόσεις τόσο από τις αρχές του έτους που είναι πάνω 37,19%, όσο και σε ετήσια βάση με σχεδόν 45%.
Η διόρθωση αναμένεται να οδηγήσει χαμηλότερα την αγορά με τους αναλυτές να τοποθετούν την ισχυρή στήριξη στις 1220 μονάδες, που αντιπροσωπεύει υποχώρηση 10% από τα υψηλά και 5% από τη διάσπαση του Κινητού Μέσου των 50 ημερών.
Η εικόνα στο ταμπλό αποτυπώνει την επικράτηση των πωλητών με 73 πτωτικές μετοχές, 26 ανοδικές και 14 αμετάβλητες. Ο τζίρος στα 30 εκατ. αναμένεται να μην υπερβεί τα 50 εκατ. μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, καθιστώντας τη συνεδρίαση την πλέον ρηχή του τελευταίου μήνα.
Στους επιμέρους δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο ΔΤΡ στο -1,75%, ακολουθεί ο Mid Cap με απώλειες 1,74%, ενώ απώλειες 1,08% καταγράφει ο Large Cap.
Που πυροβολούν οι πωλητές
Στο επίκεντρο των πιέσεων οι τράπεζες, που έχουν λίπος να κάψουν, η Aegean που προέρχεται από ράλι και ο ΟΛΠ. Ο όμιλος Περιστέρη που έφαγε αρκετό “ξύλο” τ=στις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι σε καλύτερη μοίρα, με τη Τέρνα Ενεργειακή στο μηδέν και τη ΓΕΚ Τέρνα στο -0,7%.