Το sell in May and go away επιβεβαιώνεται -αν και με μια μικρή καθυστέρηση- καθώς ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν εντός του Αυγούστου θα δοκιμάσει τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις.
Πτώση εν μέσω βεβαρυμμένου διεθνούς κλίματος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία όμως αποδείχθηκε πιο επίπονη και λίγο ανησυχητική, καθώς η αύξηση του τζίρου δεν κατάφερε να επιβραδύνει τον ρυθμό της πτώσης, αλλά αντιθέτως τον επιτάχυνε. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει μια ανάσα από τα χαμηλά ημέρα, με το ταμπλό κατακόκκινο…
Έτσι, το Χ.Α έκλεισε την τέταρτη σερί πτωτική του εβδομάδα, με ηγέτιδες τις τραπεζικές μετοχές. Η αγορά φαίνεται ότι θα δοκιμάσει τη στήριξη στις 1220 μονάδες, επίπεδο που συνιστά υποχώρηση 10% από τα υψηλά και πτώση 5% από τη διάσπαση του κινητού μέσου των 50 ημερών.
Η πολύ χειρότερη εικόνα σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όμως, αποδίδεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους: Την εκπνοή των συμβολαίων στα Παράγωγα, καθώς μεγάλα πορτοφόλια είχε προαποφασίσει το deleveraging, μόνο που τώρα ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν με κλείσιμο long θέσεων, ακόμα και επίπεδα πριν το stop-loss. Για να συμβεί αυτό πούλησαν συμβόλαια στα παράγωγα και ταυτόχρονα μετοχές στην αγορά για να καταβάλλουν τη διαφορά, μιας και οι τίτλοι ήταν αρνητικοί τον τελευταίο μήνα. Έτσι, οι διπλές πωλήσεις αφαίρεσαν ρευστότητα και ενέτειναν τις πιέσεις.
Η υποχώρηση της αγοράς, πάντως, θεωρείται λογική, αναμενόμενη και υγιής, με αρκετούς επενδυτές να αναμένουν καλύτερες τιμές για να μπουν. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και το όποιο πολιτικό γεννάται από χειρισμούς και καθυστερήσεις, αντισταθμίζεται σε συγκριτικό επίπεδο από την προοπτική ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον καθαρό διάδρομο τετραετίας που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση και η οικονομία.
Διεθνώς, το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των στατιστικών του Πεκίνου από επαγγελματίες, (για την στεγαστική πίστη και το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα). Οι φόβοι για μη επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας και η δυναμική αποσύνδεσης με τις ΗΠΑ αποτελούν τις βασικότερες ανησυχίες, καθώς η γεωπολιτική ένταση μετουσιώνεται σε γεωοικονομικό στρες.
Η συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.263,34 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,57%. Ο FTSE 25 τερμάτισε στις 3.063,77 με ζημιές 1,39%. Ο Δείκτης των Τραπεζών έγραψε απώλειες 2,01% για να κλείσει την εβδομάδα στις 1.017,73 μονάδες.
Η εικόνα δεν διαφέρει και στα αμοιβαία, όπου αποδώσεις -αν και υποχώρησαν σήμερα- έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά 15ετίας στην Ευρώπη. Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας. Η αγορά άλλωστε το έχει προεξοφλήσει αυτό.
Η κατάσταση στις ευρωαγορές ήταν σαφώς καλύτερη από του Χ.Α, ενώ το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street δεν αποτέλεσε και τον καλύτερο δυνατό οιωνό.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά μικρή επίδραση είχαν στο ελληνικό μικροκλίμα, καθώς οι διαχειριστές είχαν προαποφασίσει να πουλήσουν, καθώς έληγαν και σειρές παραγώγων, με αποτέλεσμα τα οι εντολές στις μετοχές να αντιστοιχίζονται και με άλλες δανεισμού τίτλων στα παράγωγα, όπως την Τρίτη της Morgan Stanley στη ΔΕΗ.
Κάτι αντίστοιχο έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα καθώς και σήμερα μαζικά σε Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank.
Ανησυχητική ένδειξη είναι ο αυξημένος τζίρος στην πτώση, αλλά υπό το πρίσμα των πωλήσεων λόγω εκπνοής των Παραγώγων φαίνεται ως one-off impact.
Στο ταμπλό
Μεγαλύτερη η διόρθωση για τις τραπεζικές, στο 6% για την Πειραιώς, στο 5,56% για Alpha BankΑΛΦΑ -3,03%, στο 3,28% για την Eurobank αλλά με την Εθνική να κάνει την ανοδική εξαίρεση, με 2,17% πάντα σε διάστημα εβδομάδος.
Εξαίρεση η Coca Cola HBC με θετικό πρόσημο 1,95% στην εβδομάδα, όπως και οι τίτλοι των Jumbo με 4%, ΟΤΕ με 3,39%, Cenergy Holdings με 0,47%.
Στο ταμπλό 87 μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο, 18 ανοδικά και 18 έμειναν αμετάβλητες.