Διεθνή δημοσιότητα λαμβάνει πλέον ο όμιλος Mytilineos, καθώς το θέμα της δυνατότητας παραγωγής γάλλιου που ήγειρε η προσπάθεια προώθησης της στρατηγικής γεωοικονομικής αυτονομίας της ΕΕ, αναδεικνύεται σε μείζονα στόχο.
Πολιτική ανάδειξης και εμπέδωσης της ενισχυμένης γεωοικονομικής αξίας της ακολουθεί η Mytilineos, επιτυγχάνοντας κάλυψη από τη Handelsblatt και την DW, όσον αφορά στη δυνατότητα παραγωγής γάλλιου που θα καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ.
Πρόκειται για ζήτημα που ήγειρε η Κομισιόν στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για περιορισμό της εξάρτησης από την Κίνα και ενίσχυση της γεωοινομικής αυτονομίας της Ένωσης. Η Κομισιόν απηύθυνε αίτημα στη Mytilineos ζητώντας της να απαντήσει αν, πιο βαθμό και πότε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ σε γάλλιο από την εξόρυξη αλουμινίου που ήδη κάνει στην Βοιωτία.
Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η Ε.Ε. επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης στην προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Όσον αφορά τον δεύτερο τομέα, το παράδειγμα του γαλλίου δείχνει τόσο ότι η Ε.Ε. μπορεί πράγματι να γίνει ανεξάρτητη, όσο και ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.
Η ανάδειξη του ζητήματος δημοσιογραφικά με επίκεντρο τα ελληνικά ορυχεία και τη Mytilineos ενισχύει τη γεωοικονομική θέση της εταιρίας και το αποτύπωμα της χώρας. Εφόσον τελικά υλοποιηθεί μια τέτοια επένδυση, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς θα αυξήσει το ειδικό βάρος ως εγγυήτρια της αυτονομίας της ΕΕ. Παράλληλα, για τη Mytilineos τα δημοσιεύματα συμβάλλουν στην προώθηση των θέσεων της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, μέσω της γνωστοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει εντός της ΕΕ.
Επίσης, η ελληνική βιομηχανία μπαίνει πλέον στο ραντάρ και funds που επενδύουν με διαφορετικά κριτήρια και εστιάζουν στις στρατηγικού χαρακτήρα βιομηχανίες. Υπ΄ αυτό το πρίσμα οι προοπτικές ενισχύεται η κυκλικότητα και η στρατηγική αξία της εταιρίας.
Το δημοσίευμα
«Στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο», παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα. Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά όμως ήδη εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ +0,23%, στον οποίο ανήκει η Αλουμίνιον της Ελλάδος.
«Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», επιβεβαιώνει στην HB ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της Mytilineos Holdings, ο οποίος δηλώνει πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της Ε.Ε.».
Η κρισιμότητα του γάλλιου
Το γερμανικό μέσο εξηγεί πως «το γάλλιο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και σε τσιπ υπολογιστών. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κατατάσσει ως “στρατηγικής σημασίας”. […]
Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί αλουμινίου στην Ε.Ε. έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή γαλλίου εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κινεζικού ανταγωνισμού, η Mυτιληναίος λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια ένα πιλοτικό έργο παραγωγής γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο στην κεντρική Ελλάδα. Σήμερα, η εταιρεία Mυτιληναίος παράγει 900.000 τόνους αλουμίνας και 185.000 τόνους πρωτογενούς αλουμινίου ετησίως».
Υπερκάλυψη της ζήτησης
Η Handelsblatt αναφέρει τέλος πως «η ζήτηση της Ε.Ε. για γάλλιο ανέρχεται σε περίπου 40 τόνους ετησίως». Ταυτοχρόνως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Mυτιληναίος θα μπορούσε να υλοποπιήσει εξόρυξη περίπου 60 τόνους γαλλίου, «μία ποσότητα που θα έφτανε επομένως για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, δεδομένου επιπλέον ότι “ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα”, όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Mυτιληναίος».