Το ενδεχόμενο επαναφοράς των capital controls συζητούν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι στη Ρωσία, ενώ η διάσταση απόψεων κεντρικής τράπεζας – Κρεμλίνου για τον χειρισμό της κατάστασης καταγράφεται …χαοτική.
Η Ρωσία μπορεί να επαναφέρει εν μέρει τα capital controls για να ανακόψει την πτώση του ρουβλίου σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρόταση να επιβληθούν οι πωλήσεις των εξαγωγικών εσόδων συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, προτού η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει έκτακτη αύξηση επιτοκίων.
Πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι το θέμα των capital controls δεν θεωρείται λήξαν και ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση.
Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 12% από 8,5% την Τρίτη, αφού το ρούβλι έσπασε για λίγο το 100 προς δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Οι αναγκαστικές πωλήσεις εσόδων από τις εξαγωγές, μαζί με άλλα μέτρα, όπως τα όρια στις τραπεζικές μεταφορές ξένου νομίσματος, συνέβαλαν στην αναχαίτιση της διολίσθησης του ρουβλίου μετά την έναρξη του πολέμου.
Το ρούβλι ανατιμήθηκε μετά την ανακοίνωση του επιτοκίου πριν αντιστρέψει τα κέρδη και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος με απώλειες περίπου 25%.
Χωρίς πρόσθετα μέτρα όπως οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ή οι υποχρεωτικές πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθεί το ρούβλι, σύμφωνα με τη Sofya Donets, οικονομολόγο της Renaissance Capital.
Με μεγάλο μέρος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας να έχουν ήδη παγώσει λόγω κυρώσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι απρόθυμοι να εισέλθουν στην αγορά συναλλάγματος με άμεσες παρεμβάσεις.
Τους τελευταίους μήνες οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν ήδη πωλήσει περισσότερο από το 80% των εσόδων τους στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Η κυβερνήτης Elvira Nabiullina δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Τράπεζα της Ρωσίας παρακολουθεί στενά τις πωλήσεις ξένου νομίσματος από τους εξαγωγείς και μόνο το 1% των συνολικών εσόδων παραμένει εκτός της χώρας.