Σε ελεύθερη πτώση απέναντι στο δολάριο βρίσκεται το ρούβλι, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα που έχουν αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, μετά από τη ραγδαία αποκλιμάκωσή τους.
Σε νέο χαμηλό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υποχωρεί το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου, καθώς ο αντίκτυπος των κυρώσεων και της προσπάθειας της δύσης για τη γεωοικονομική απομόνωση της Μόσχα έχουν αρχίσει να παράγουν αντίκτυπο που υπερβαίνει τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει λάβει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τον πόλεμο στις αγορές έχει αρχίσει να κερδίζει η Δύση απέναντι στη Ρωσία, αποδεικνύοντας ότι ο Μαραθώνιος θα εξαντλήσει ταχύτερα τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ήδη, το ρούβλι καταγράφει νέο χαμηλό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και απώλειες 38% από τις αρχές του έτους. Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου το ρωσικό νόμισμα έπεσε χαμηλότερα από τα 100 δολάρια.
Η εικόνα της αγοράς
Το ρωσικό ρούβλι συνέχισε να υποχωρεί πέρα από το όριο των 100 ανά USD στα μέσα Αυγούστου, καταγράφοντας νέο χαμηλό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και επεκτείνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους σε περίπου 38%.
Ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών κυρώσεων, μειωμένα έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου, ανισορροπίες συναλλαγματικών ροών, φυγή κεφαλαίων, η μειωμένη ζήτηση από βασικούς εξαγωγικούς εταίρους, όπως η Κίνα και η Ινδία, και η κρίση εργατικού δυναμικού, αποτελούν συλλογικά σημαντική απειλή για τις οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας.
Σύγκρουση Κρεμλίνου – Κεντρικής Τράπεζας
Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 85% τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έλαβε μέτρα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος, διακοπή των αγορών συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους για τη μείωση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επίσης, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν Μαξίμ Ορέσκιν είπε ότι «είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι» και ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση του νομίσματος.