Αντίκτυπο πολύ μακριά από τα πλατώ του Hollywood και τις τηλεοράσεις των Αμερικανών, έχει η τρίμηνη -ήδη- απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων στις ΗΠΑ, καθώς η διασύνδεση και ο παγκόσμιος χαρακτήρας της βιομηχανίας θεάματος μεταφέρει τις απολήξεις της εσωτερικής κρίσης σε άλλες χώρες.
Κλυδωνισμούς στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες προκαλεί η παρατεταμένη απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων στο Χόλιγουντ.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το χάσμα απαιτήσεων – προσφοράς για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΗΠΑ, έχουν αντίκτυπο που υπερβαίνει τα σύνορα τη χώρας, εξαιτίας του ρόλο του Hollywood ως “Μέκκα” της βιομηχανίας θεάματος. Ακόμα και στη Βρετανία που τα τελευταία χρόνια είχαν εισρεύσει επενδύσεις στις υποδομές της αγοράς, η έλλειψη σεναρίων και παραγωγών από τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.
Τα studios στις ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την απεργία γεγονός “ανωτέρα βία”, απολύοντας και μισθωτούς. Με τον τρόπο αυτό πέρα της προστασίας τους, επιχειρούν να δημιουργήσουν και κοινωνικούς – εργασιακούς αυτοματισμούς πυροδοτώντας αντιπαράθεση μεταξύ εργαζομένων. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες της βιομηχανίας που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συμβιβαστικής επίλυσης της κρίσης, οι συμπεριφορές των μεγάλων εταιριών όμως δεν αφήνουν περιθώρια.
Αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς
Η απεργία στις ΗΠΑ, θέτει σε αναστολή τη βρετανική αγορά, στρέφει τους παραγωγούς στον Καναδά και την Αυστραλία για νέες αγγλόφωνες παραγωγές. Η οψιόν αυτή όμως θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερη φάση, καθώς ακόμη οι ηγέτες του κλάδου απολαμβάνουν τη μείωση των δαπανών. Πάντως, τόσο ο Καναδάς όσο και η Αυστραλία έχουν υψηλότερους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις τόσο για τους ηθοποιούς, όσο και για τα επιτελεία των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.
Σίγουρο είναι ότι τον προσεχή χειμώνα θα τρέξουν λιγότερες τηλεοπτικές σειρές, που συνεπάγεται το ενδεχόμενο πολλοί τηλεθεατές να διακόψουν συνδρομές με εταιρίες όπως η Netflix και η Amazon και να διεκδικήσουν διασκέδαση εκτός σπιτιού. Αν αυτό επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρξει άλλη μια σημαντική αλλαγή καταναλωτικών συμπεριφορών, μετά την εκρηκτική αύξηση που έφερε ο covid για τη βιομηχανία του in-house entertainment.
Πρόβλημα επιβίωσης και υπερκέρδη
Καθώς οι κινητοποιήσεις έχουν κλείσει τον τρίτο μήνα, δεκάδιες χιλιάδες άνθρωποι που απασχολούνται στη βιομηχανία θεάματος, κυρίως ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε πολλές γωνιές του πλανήτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, εν μέσω κρίσης αύξησης του κόστους ζωής. Υπάρχει όμως και μια σοβούσα κρίση, η οποία θα γίνει αντιληπτή σε δεύτερο χρόνο: Η αποχώρηση ανθρώπων με ευρεία γκάμα δυνατοτήτων και προσόντα από τη βιομηχανία θεάματος, λόγω της ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και εμπεδώνεται.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες θεάματος, όπως η Netflix και η Amazon ανακοινώνουν αύξηση κερδών για το δεύτερο τρίμηνο και όπως όλα δείχνουν και για το τρίτο, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, από τη στιγμή που οι παραγωγές τους έχουν τεθεί σε αναστολή.
Η κατάσταση υπογραμμίζει πόσο στενά συνδέεται η βρετανική κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία των 12 δισ, λιρών (15,2 δισ. δολαρίων), η οποία απασχολεί 180.000 άτομα, είναι στο έλεος των αμερικανικών κολοσσών των μέσων ενημέρωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι παραγωγές που υποστηρίζονται από τα στούντιο των ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει σταθερά περισσότερα από τα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών ταινιών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.