Την προφυλάκιση και των 30 που απολογήθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της έρευνας για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και υπό το βάρος της κατακραυγής της κοινής γνώμης για την ολιγωρία της αστυνομίας, αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας.
Οι προφυλακίσεις οπαδών, που σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν κα συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή των επεισοδίων, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία, αλλά ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, είτε δηλαδή ότι είναι ύποπτοι φυγής, είτε τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.
Στη συγκεκριμένη περίσταση, η Δικαιοσύνη επιβαρύνεται από την ολιγωρία της αστυνομίας και την πολιτική πίεση που δημιουργεί η κατακραυγή της κοινής γνώμης. Όπως συμβαίνει πάντα σε high profile υποθέσεις, η Δικαιοσύνη επιχειρεί να διασώσει το status του κράτους Δικαίου συχνά επί αδίκων, επιλέγοντας δηλαδή την προφυλάκιση ενδεχομένως άσχετων και πιθανώς αθώων έναντι της παραμονής εκτός του πιθανού δολοφόνου και εμπλεκομένων.
Ακόμα, πάντως, η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, η αστυνομία παρήγαγε μαζικές συλλήψεις, προσπαθώντας να αντιδράσει και να υπερκαλύψει την εγκληματική της ολιγωρία και να ανακτήσει το status στα μάτια των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν βασίστηκαν είτε στην εγγύτητα προσώπων στην περιοχή των επεισοδίων, είτε στην ιδιότητά τους ως φίλαθλοι ομάδων, είτε με το νόμο περί όπλων ακόμη και για σουγιάδες.
Αντίστοιχα περιστατικά προσαγωγών και συλλήψεων χωρίς ουσιαστικά στοιχεία έχουν καταγραφεί πολλάκις, με ποιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια των εντάσεων για τον covid στη Νέα Σμύρνη, όπου προσήχθησαν και κακοποιήθηκαν ακόμη και ζευγάρια που έπαιζαν τένις. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τότε είχε προσαχθεί πρόσωπο για συμμετοχή σε επεισόδια και επίθεση σε αστυνομικό, βάσει καταγγελίας κουμπάρου του, αστυνομικού, που αποδείχθηκε ότι βρισκόταν σε άλλη περιοχή της αττικής εκείνη την επίμαχη ώρα.
Το επικοινωνιακό… clean up
Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη και τροπή των ερευνών για να εστιάσει την προσοχή στα επεισόδια και τον χουλιγκανισμό, υποβαθμίζοντας προοδευτικά την επιχειρησιακή ολιγωρία της αστυνομίας και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή.
Πολιτικά, η στήριξη του πρωθυπουργού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν μεν αναγκαία, δεδομένου ότι μόλις είχε αναλάβει και ο προκάτοχός του είχε καρατομηθεί εντός μερικών εβδομάδων από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ωστόσο, άνοιξε παράθυρο για απόδοση ευθυνών σε ανώτατο επίπεδο στην αστυνομία, κάτι που ξεκίνησε επιθετικά με την αποπομπή επτά αξιωματικών από την ασφάλεια και την τροχαία, πριν ξεκινήσει ακόμη η ΕΔΕ.
Οι κινήσεις αυτές, υπονομεύουν τα εχέγγυα αξιοπιστίας της ΕΔΕ και τη δυνατότητα επιβολής και διατήρησης των όποιων πειθαρχικών κυρώσεων, ακόμα και τα ενδεχόμενα αποτελέσματα στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Η απριόρι απομάκρυνση αξιωματικών, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα διερεύνησης πληγώνει νομικά την ίδια τη διαδικασία.
Οι έρευνες
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο έρευνες, μια στο πλαίσιο της ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ που αφορά στην ολιγωρία και από την οποία οι διαρροές είναι διαρκείς και στοχευμένες και μία από τη Δικαιοσύνη για τα επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Για την ώρα δεν είναι σαφές αν η έρευνα της Δικαιοσύνης θα επικεντρωθεί μόνο στα επεισόδια και τη δολοφονία ή θα επεκταθεί στην ολιγωρία των αρχών, ως συνθήκη που οδήγησε στα επεισόδια, καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται να απαγγελθούν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα ακόμα και σε αξιωματικούς της αστυνομίας.
Οι προφυλακίσεις
Με τον 27χρονο Έλληνα και τον 22χρονο Αλβανό, που δήλωσαν «περαστικοί» από τον τόπο των επεισοδίων κατά την απολογία τους, ξεκίνησαν οι προφυλακίσεις κατηγορουμένων για το φονικό και τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (7/8), μετά τις απολογίες τους στους τρεις ανακριτές. Ακολούθησαν οι προφυλακίσεις άλλων 28 Κροατών, με το σύνολο να φτάνει στις 30 -όλοι, δηλαδή, όσοι απολογήθηκαν σήμερα.
Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν υποστήριξαν ως επί το πλείστον ότι βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και ότι δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.
Οι απολογίες των 30 πρώτων κατηγορουμένων διεξήχθησαν παράλληλα ενώπιον τριών ανακριτών. Ολοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Για δουλειά βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, όπως υποστηρίζει, στο υπόμνημά του, ο 22χρονος κατηγορούμενος, με τα media να στέκονται στην αλβανική του καταγωγή και στον σουγιά που βρέθηκε επάνω του, παραβλέποντας ότι επρόκειτο για ηλεκτρολόγο.
«Είμαι ηλεκτρολόγος. Στις 7/8/2023, ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ» για να συνεχίσουμε με τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι. Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από Άνδρο».
Ο κατηγορούμενος που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί στο βασικό κλοιό των υπόπτων για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, υποστηρίζει ότι πήγε στο χώρο των επεισοδίων, μετά από τις φωνές και τις φωτοβολίδες, που είδε να εκσφενδονίζονται έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. «Όσο περίμενα έξω από το σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται. Δε συμμετείχα στα επεισόδια».
Όσο για το μαχαίρι που βρέθηκε πάνω του, ο 22χρονος υποστηρίζει ότι τον είχε επάνω του για τη δουλειά του. «Ο αναδιπλούμενος σουγιάς που βρέθηκε επάνω μου, είναι για τη δουλειά μου. Το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου. Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ, είμαι απλός φίλαθλος. Πηγαίνω στο γήπεδο, με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, όποτε βρίσκω φθηνά εισιτήρια. Ζήτω να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα dna, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με τα όσα με κατηγορούν».
Απλός περαστικός από το σημείο της αιματηρής συμπλοκής δήλωσε και ο 27χρονος Έλληνας κατηγορούμενος, στο κατάστημα του οποίου στους Αμπελοκήπους έγινε χθες καταδρομική επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ.
«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με όσα συνέβησαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ των Κροατών, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα, για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν περιουσίες, και των κακοποιών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν φονικό ραντεβού με τους Κροάτες και ήταν ομοίως ένοπλοι με μαχαίρια, σιδηρολοστούς, ξύλινα ρόπαλα και άλλα επικίνδυνα όπλα, όπως προκύπτει από τα βίντεο, τα οποία κατέσχεσε και εισήγαγε στη δικογραφία η ΕΛΑΣ», αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του.
Ο γνώριμος στις αρχές 27χρονος, καθώς έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για οπαδική βία, αλλά και εγκληματική οργάνωση, μιλά για συμπτωματική παρουσία του στο σημείο.
«Την επίμαχη μέρα κατά τις απογευματινές ώρες επισκέφτηκα το κατάστημα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και τον ενδυνάμει συναίτερο στο νέο επαγγελματικό μας εγχείρημα, με σκοπό να εποπτεύσουν τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης και στη συνέχεια συναντήθηκα με ένα γνωστό μου στην οικία του στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, για τον έλεγχο της κατάστασης της μοτοσικλέτας που διέθετε προς πώληση και είχα εκδηλώσει από πλευράς μου ενδιαφέρον αγοράς», υποστηρίζει ο 27χρονος.
Αντίστοιχο ισχυρισμό με αυτό του 22χρονου Αλβανού έχει και ο Έλληνας κατηγορούμενος, αναφορικά με το γιατί βρέθηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία στο χώρο των επεισοδίων. Δεν παραλείπει ο 27χρονος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τους συγκεντρωμένους Κροάτες χούλιγκαν.