Σωρευτικά, σε πλαγιοκαθοδικό μοτίβο κινήθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την εικόνα στο ταμπλό να δείχνει στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επικράτηση των πωλητών και τους αγοραστές να εμφανίζονται μαζικά προς το τέλος και στα call auctions, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις απώλειες, διαμορφώνοντας τιμές και συντηρώντας την αγορά σε υπεραγοασμένη ζώνη.
Τις αντιστάσεις στην περιοχή των 1300 μονάδων δοκιμάζει ο Γενικός Δείκτης ο οποίος έκλεισε στο κόκκινο μεν, οριακά δε, έχοντας ανακτήσει αρχικές απώλειες, λόγω του μπαράζ αγορών.
Το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ ειδησεογραφικά οι ημέρες είναι φτωχές, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον τζίρο της αγοράς που έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των 100 εκατ.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, σκηνικό που άλλαξε στο τέλος, με την παρέμβαση ισχυρών χαρτοφυλακίων, υπό την προοπτική εισόδου της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI Standard Greece. Πάντως, η αναβάθμιση θεωρείται βέβαιη, κάτι που έχει προεξοφληθεί στην τιμή της μετοχής, η οποία αναμένεται με την επιβεβαίωση να κινηθεί διορθωτικά, καθώς έχει υπεραποδόσει έναντι του κλάδου της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η δεν θα επανακαμψει, το πιστοποιεί άλλωστε και η Morgan Stanley που δίνει νέα τιμή στόχο τα 4,4 ευρώ.
Η αγορά, εκτιμάται ότι παραμείνει σε διαδικασία συσσώρευσης, δοκιμάζοντας κυρίως στηρίξεις, ενώ δεν αποκλείεται να ξεσπάσει σε μια πιο έντονα διορθωτική κίνηση μέχρι τα τέλη του μήνα.
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αναθεώρησης του MSCI, οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες πράξεις θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της Αγοράς στις 31 Αυγούστου. Σήμερα στον εν λόγω δείκτη περιλαμβάνονται 10 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.
Το πολιτικό ρίσκο που αναδύεται από τις σωρευμένες κυβερνητικές αστοχίες και το γενικότερο κλίμα έλλειψης συντονισμού, δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό στο Χρηματιστήριο με τους όρους που καταγράφεται ειδησεογραφικά και στο πολιτικό σκηνικό.
Παρ όλα αυτά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης το Χρηματιστήριο της Αθήνας διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά, εν μέσω θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Η συνεδρίαση
Ειδικότερα, Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1318,96 (+0,14%) και 1307,01 μονάδων (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1313,48 (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1313,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.
Ο τζίρος στα 85,8 εκατ., από τα οποία τα 22,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΠΑΠ, ΙΚΤΙΝ, ΟΤΕ, TITC, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 85,8 εκατ., τα 76,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.