Αιφνιδίασε όλη την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα το εν πολλοίς απρόσμενο και χωρίς πρώτερα… συμφραζόμενα «χτύπημα» του οίκου αξιολόγησης Fitch που χθες το βράδυ υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ πριν, απόφαση που αντανακλά την εκτίμησή του πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το βάρος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.
- «Πιστολίδι» στις αγορές έφερε το αιφνίδιο «χτύπημα» της Fitch στις ΗΠΑ
- Πτώση σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική αλλά χωρίς πανικούς
- Βουτιά έως και 3,22% στο ΧΑ που όμως μάζεψε σημαντικά στο φινάλε
- Κράτησε τις 1.300 μονάδες ο Γ.Δ. με σημαντικές αγορές σε όλο το ταμπλό
- Ευκαιρία για καλή διόρθωση δόθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει και τα περισσότερα κέρδη παγκοσμίως αναζητούσε έτσι κι αλλιώς αφορμή για σοβαρότερη διόρθωση.
Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισε ως λανθασμένη την κίνηση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν πρόκειται να βλάψει σημαντικά το κόστος δανεισμού της ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου.
Η τελευταία φορά που είχε υποβαθμιστεί η αμερικανική οικονομία ήταν πριν από δώδεκα χρόνια από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, στο “ΑΑ+”. Πλέον, μόνο η Moody’s διατηρεί στην υψηλότερη βαθμίδα, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την οικονομία της Αμερικής.
Σε πτώση – διόρθωση οι διεθνείς αγορές στις αρχές Αυγούστου
Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση των αγορών ήταν έντονη, αλλά χωρίς στοιχεία πανικού ή ενδείξεις ότι αλλάζει κάτι ουσιαστικά στο momentum, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Οι ασιατικοί δείκτες το πρωί έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με τον Hang Seng να υποχωρεί κατά 2,47%, τον Nikkei 225 να χάνει 2,30% και τον Asia Dow -2,04%.
Στην Ευρώπη σύσσωμες οι αγορές κινούνται έντονα πτωτικά, χάνοντας από 1,26% έως 1,83%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,36% στις 7.561,63 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε επίσης 1,36% στις 16.020,02 μονάδες αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το χαμηλό των 15.955,31 μονάδων και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 7.312,84 μονάδες με πτώση 1,26%.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 1,30% στις 28.974,54 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 1,83% στις 9.328,70 μονάδες.
Θυμίζουμε πως οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν και χθες, πρώτη ημέρα του Αυγούστου πτωτικά, αρχίζοντας το μήνα ως φαίνεται με διαθέσεις επανεξέτασης δεδομένων και τάσεις κατοχύρωσης κερδών. Αναλυτές κρίνουν εύλογες τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές, μετά το ράλι του Ιουλίου, ενώ σε αυτό συνέδραμαν και τα απογοητευτικά στοιχεία που εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης.
Τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαίωσαν ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της επέλασης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης PMI του τομέα της μεταποίησης της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από το 43,4 τον Ιούνιο. Η Γερμανία έδειξε σημαντική αδυναμία στη μεταποίηση, ενώ επιδείνωση έδειξαν τα στοιχεία και για χώρες όπως Γαλλία και Ιταλία, δεύτερη και τρίτη οικονομία της ΕΕ αντίστοιχα.
Ενδοσυνεδριακή βουτιά έως 3,22%
Το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει και τα περισσότερα κέρδη παγκοσμίως αναζητούσε έτσι κι αλλιώς αφορμή για σοβαρότερη διόρθωση, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο, κανονικής μορφής διόρθωση έως 5% δεν έχει πραγματοποιήσει. Έτσι, η αγορά είχε περιέλθει σε τεχνικό τέλμα τελευταία, κάτι που έγινε πιο φανερό την περασμένη εβδομάδα όπου πραγματοποίησε πολύ μικρές διακυμάνσεις, χωρίς να μπορεί να διασπάσει το όριο των 1.350 μονάδων.
Η εικόνα της συνεδρίασης
Η αγορά άνοιξε με πτωτικό χάσμα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν μόνιμα σε αρνητική τροχιά. Ο Γ.Δ. έφτασε γύρω στις 11:42 π.μ. στο χαμηλό ημέρας πέφτοντας στις 1.281,70 μονάδες όταν έχανε σε ποσοστό 3,22%, όμως σταδιακά άρχισε να βελτιώνει την εικόνα του, κλείνοντας τελικώς στις 1.305,85 μονάδες με απώλειες 1,39%.
Η άποψη των αναλυτών
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι θετικό ότι κρατήθηκε, σε κλείσιμο, το όριο των 1.300 μονάδων, αν και όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, μια διόρθωση έως και τις 1.270 μονάδες δεν θα αλλοίωνε τα τεχνικά κεκτημένα. Πάντως και η σημερινή διόρθωση έως τις 1.281,70 μονάδες δεν είναι μικρή, αν «μετρηθεί» από τα πρόσφατα υψηλά της αγοράς που ήταν στις 1.351,68 που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό περασμένης Πέμπτης.
Ο FTSE 25 έφτασε να υποχωρεί έως 3,29% όμως έκλεισε στις 3.161,14 μονάδες με απώλειες 1,35%, ενώ ο Mid Cap έφτασε έως το χαμηλό των 2.075,20 μονάδων όταν έχανε 4,01%, όμως έκλεισε στις 2.141,36 μονάδες με πτώση 0,95%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης στο χαμηλό ημέρας υποχωρούσε κατά 4,07%, ενώ έκλεισε με πτώση 1,23% στις 1.065,50 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 128,73 εκατ. ευρώ κινούμενη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Viohalco, Quest Συμμετοχών και Helleniq Energy, ενώ η ElvalHalcor έκλεισε αμετάβλητη. Πρώτη σε απώλειες ήταν η ΔΕΗ που έχασε 3,07%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Autohellas, Lamda Development, Cenergy Holdings, ΟΠΑΠ, Τιτάν κ.α.