Παράθυρο για ευρύτερες ενδοκυβερνητικές διεργασίες φαίνεται ότι έχει ανοίξει το φιάσκο με τις εκρήξεις στην Αγχίαλο, όπως προδίδουν οι αντιφατικές κινήσεις από Μαξίμου και Δένδια.
Μέχρι στιγμής το Μαξίμου επέλεξε τη remote διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε, προστατεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια, ενώ το επικοινωνιακό team αλλάζει με ταχύτητα την ατζέντα. Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να καρατομήσει τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νότη Μηταράκη, χωρίς δημόσια δήλωση, ενώ αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Αρχηγό ΓΕΑ και ο διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Οι κινήσεις του Μαξίμου στόχο είχαν να δώσουν την αίσθηση της αμεσότητας στη διαχείριση της κρίσης, της αποτελεσματικότητας στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και να προλάβουν την φωτιά πριν γίνει απειλητική. Ήταν όμως αντιφατικές, αν όχι αντικρουόμενες με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ δεν έγινε λόγος για την ταμπακιέρα.
Ο επικοινωνιακός χειρισμός
Καλύτερο από την διαχείριση των πυρκαγιών σε Ρόδο, Αγχίαλο, Κάρυστο και Κέρκυρα αποδεικνύεται το deamage control της κυβέρνησης, καθώς σε τρεις μόλις ημέρες πέτυχε να οριοθετήσει τη φωτιά που την “τσουρούφλισε”, προστατεύοντας αποτελεσματικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά καρατόμησε εξ αποστάσεως έναν υπουργό και τον διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Αν και οι έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης, στο μέτωπο της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης των πυρκαγιών- αποδεικνύονται έγκαιρες και αποτελεσματικές, δεν μπορεί να κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης μετώπων, καθώς το θέμα έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις και παρά την ατονία της αντιπολίτευσης τα media και οι συγκυρίες μπορεί να επαναφέρουν ζητήματα.
Για την ώρα, πάντως, την επικαιρότητα μονοπωλεί -όχι τυχαία- το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη και το ενδεχόμενο να χάσει το κομματικό χρίσμα για την Περιφέρεια.
Μπλοκάρει τον Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας, που μόλις έχει αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ζήτησε τη διενέργεια ΕΔΕ και πως ο Αρχηγός ΓΕΕΕΑ Κωνσταντίνος Φλώρος εξέδωσε σχετική διαταγή. Ωστόσο, πριν την ανακοίνωση του Νίκου Δένδια το ΓΕΑ εξέδωσε δική του, υποστηρίζοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και όλα έγιναν βάσει πρωτοκόλλου. Μετά την μετάδοση της βιντεοσκοπημένης δήλωσης του υπουργού Άμυνας αποφασίστηκε η απομάκρυνση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης. Λίγο αργότερα, νέες διαρροές από το Μαξίμου, κάλυπταν πλήρως τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Γεώργιο Φασούλα. Όπερ σημαίνει ότι η ΕΔΕ θα είναι μάλλον κενό γράμμα, καθώς το Μαξίμου έχει λάβει τις αποφάσεις του…
Στο υπουργείο Άμυνας, πριν από την κρίση της Αγχιάλου, μείζον ζήτημα αποτελούσε η αναμόρφωση της ιεραρχικής πυραμίδας. Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ήταν σαφές ότι δεν επιθυμούσε τη διατήρηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του, καθώς διαθέτει απευθείας δίαυλο με το Μαξίμου, υπονομεύοντας τη δική του θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, όπως φαίνεται, θέλει να τον διατηρήσει… Για τον Νίκο Δένδια το φιάσκο της Αγχιάλου θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για να προωθήσει την ατζέντα του, ωστόσο η άμεση και καταλυτική παρέμβαση του Μαξίμου… μοιάζει να προλαβαίνει τις εξελίξεις.
Η “θυσία” Μηταράκη
Αντιστοίχως, ειλημμένες είναι οι αποφάσεις για τις επιχειρησιακές ευθύνες: Δεν αποδίδονται. Για την αδράνεια και ό,τι άλλο συνέβη στο πεδίο, τόσο από την πλευρά της Πυροσβεστικής, όσο και της Αστυνομίας πλήρωσε ο Νότης Μηταράκης με την αποπομπή του. Το υπουργείο Πρστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου, σηματοδοτώντας την προσωπική ενασχόληση του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι προφανές ότι αναγκάστηκε σε παραίτηση. Μάλιστα, η επίκληση προσωπικών λόγων και όχι πολιτικής ευθιξίας ή ανάληψης της ευθύνης για το φιάσκο της Αγχιάλου, είναι ένδειξη βαθύτερου παρασκηνίου. Αυτό πιστοποιήθηκε από τις διαρροές για τις διακοπές του Νότη Μηταράκη σε κότερο, από τη μία και τις ανεπίσημες απαντήσεις του ιδίου.
Η κορυφή του παγόβουνου ήταν η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας (από την Καθημερινή), ότι ο πρώην -πλέον- υπουργός εν μέσω της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, απουσίαζε εκτός Αθήνας, σε οικογενειακές διακοπές στην Πάτμο. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος -όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του- είχε ενημερώσει για την απουσία του, η στάση του να είναι «απών» κρίθηκε ως απαράδεκτη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Η θέση του κ. Μηταράκη ήταν επισφαλής από το προηγούμενο διάστημα, με τις δηλώσεις που είχε κάνει για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (μολονότι ο πρωθυπουργός τον είχε καλύψει τότε), καθώς και για την έφιππη αστυνομία (με διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου είχε επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού).
Από το περιβάλλον του τέως υπουργού μάλιστα αναφέρουν ότι κατάλαβε το δυσμενές κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο Μαξίμου και υπέβαλε την παραίτησή του. Η διαρροή αυτή δείχνει ότι προφανώς ο ίδιος κατάλαβε ότι γρήγορα έπεσε σε όλες τις παγίδες που του είχαν στήσει προκειμένου να τον… αποστρατεύσουν…