Ερωτηματικά και ανησυχία για το επίπεδο εγρήγορσης του κρατικού μηχανισμού προκαλεί η παντελής απουσία κυβερνητικών στελεχών και η πλήρης συσκότιση που επιβάλλει το ΓΕΕΘΑ στο σκάνδαλο της φωτιάς που έκαψε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο στη Μαγνησία προκαλώντας αλλεπάλληλες αλυσιδωτές εκρήξεις.
Ενώ η Νέα Αγχίαλος καίγεται για ώρες και οι εκρήξεις πυρομαχικών συγκλονίζουν όλη την περιοχή μέχρι το Πήλιο και παρά την διαταγή εκκένωσης του αεροδρομίου και απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής είναι δραματικά απόντες.
Μπορεί η κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας να είναι μεγάλη στη Μαγνησία, με στόχο την προστασία των πολιτών από εκρήξεις, το ζήτημα είναι τα επιχειρησιακά μαζικά και ενδεχομένως εγκληματικά λάθη που επέτρεψαν στη φωτιά να φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας και στην έλλειψη πρόνοιας για την έγκαιρη απομάκρυνση του πολεμικού υλικού από αυτή.
Είναι προφανές ότι πρόνοιες δεν ελήφθησαν και οι δικλείδες ασφαλείας δεν λειτούργησαν στη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο. Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τα επιχειρησιακά λάθη. Όμως δεν περιορίζονται εκεί: Με τις εκρήξεις να συνεχίζονται για ώρες δεν έχει ανακοινωθεί σύγκλιση του ΚΥ.ΣΥ.Ε.Α, δεν έχουν κινητοποιηθεί ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση χημικών κινδύνων και δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για τους κινδύνους στην περιοχή. Ούτε καν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μάλιστα, ένδειξη της χαλαρότητας που επέδειξε η Πυροσβεστική είναι ότι δεν αναπτύχθηκε στην περιοχή το κινητικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Auditor’s note: Κρίση εμπιστοσύνης
Ανεξαρτήτως αιτίων, η αδυναμία της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής να προστατεύσουν κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εγκαταστάσεις υπογραμμίζουν την αίσθηση αποσάθρωσης του μηχανισμού και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτικών στο κράτος και τις ένοπλες δυνάμεις.Η τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις με τις φωτιές στη Μαγνησία, τη Ρόδο, την Κάρυστο και την Κέρκυρα δεν μπορεί να παρά να προκαλέσουν κλυδωνισμούς τόσο στις ηγεσίες της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία διέθετε την εμπειρία του 2021 και δεν κατάφερε να εδραιώσει λειτουργικές δικλείδες ασφαλείας. Με δεδομένο ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας είναι τέως αρχηγός ΓΕΑ, τότε είναι σαφές ότι άπαντες υποεκτίμησαν την κατάσταση.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor τα γεγονότα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολτών στους θεσμούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπονομεύοντας το αίσθημα ασφάλειας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται εκθετικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να διαχειριστεί την πρώτη σοβαρή κυβερνητική κρίση λίγο μετά την επανεκλογή του. Το μείζον θέμα είναι αν θα επιλέξει να απορροφήσει ή να επιμερίσει επιχειρησιακά και πολιτικά το κόστος.
Επιπτώσιες
Οι επιπτώσεις βέβαια, δεν περιορίζονται στο επιχειρησιακό σκέλος των Ενόπλων Δυνάμεων και την εικόνα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά επεκτείνονται στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι καταστράφηκαν πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων, τα οποία δεν αναπληρώνονται ούτε άμεσα, ούτε εύκολα. Παράλληλα, όμως μεγάλο θα είναι το κόστος για την εθνική οικονομία, καθώς καταστράφηκε για πολλά χρόνια μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής και αποσαθρώνεται ο συνεκτικός υμένας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.