Στοιχεία ανθεκτικότητας και άμυνας έδειξε για ακόμη μια συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τα συσσωρευμένα κέρδη τόσο τον Ιούλιο όσο και το εφτάμηνο του 2023, σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγαίνουν, με αποτέλεσμα η αγορά να κρατά όλα τα κεκτημένα της, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.
- Στάση, συντήρηση και αναμονή στο ΧΑ πριν από τις 1.350 μονάδες
- Στάση και συσσώρευση στο ΧΑ πριν την αναμέτρηση με τον κόσμο των 1.350 μονάδων
- Νέα ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο, Viohalco και Cenergy Holdings
- Εξισορροπητικό κλείσιμο για Γ.Δ., FTSE 25 και τράπεζες
- Αύριο περιμένει η αγορά τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος και της Τιτάν
Η αγορά αρνείται στην ουσία να βγάλει κανονική και μεγαλύτερη της μιας ημέρας διόρθωση, οπότε όσοι ανέμεναν εδώ και καιρό μια καλύτερη διόρθωση ώστε να ανέβουν στο… άρμα, αναγκάζονται να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους, μπαίνοντας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Η αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από όλη την αρνητική κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές, οι οποίες – δυστυχώς – κλιμακώνονται και στη στερεά Ελλάδα, επηρεάζοντας ένα μεγάλο πλέον τμήμα της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε… πόλεμο, σπίτια και περιουσίες καίγονται, οι συνθήκες που επικρατούν απέχουν πολύ από την κανονικότητα, ενώ δεν μπορεί – προς το παρόν – να προσδιοριστεί το εύρος της ζημιάς στον τουρισμό.
Εντός αυτών των συνθηκών, καλώς ή… κακώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται, με την επιχειρηματική κινητικότητα να βρίσκεται σε έξαρση, εν μέσω πολλαπλών deals, τόσο στο χώρο της ενέργειας, όσο και της πληροφορικής όπου οι εξαγορές πλέον βρίσκονται σχεδόν στην ημερήσια διάταξη.
Αύριο Πέμπτη η αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις δύο εμβληματικών βιομηχανικών ομίλων, των Μυτιληναίου και Τιτάνα να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Αποτελέσματα που θα δώσουν ισχυρό στίγμα και για την υπόλοιπη αγορά, ενώ μετά το τέλος του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις μεγεθών των τραπεζών.
Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μάθουμε αν η Πειραιώς εισαχθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece, καθώς η μετοχή έχει κάνει ένα ιλιγγιώδες ράλι τόσο φέτος, όσο και από τα πριν από ένα χρόνο επίπεδά της, όταν είχε κατέλθει στα 0,73 ευρώ (14 Ιουλίου 2022) και έκτοτε καταγράφει άνοδο +378%!
Επιπλέον, την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα stress test 99 ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περάσουν επιτυχώς, για να ανοίξει και ο δρόμος για τη διανομή μερισμάτων από τον επόμενο χρόνο. Επίσης, από τα τέλη του μήνα τη σκυτάλη ανακοινώσεων αποτελεσμάτων παίρνουν οι τράπεζες.
Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να προβεί σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να προσδοκούν ότι η καθοδήγηση που θα δοθεί για τις επόμενες κινήσεις θα οδηγεί, στη χειρότερη περίπτωση, σε μία αύξηση τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα κλείσει αυτός ο κύκλος.
Η εικόνα της αγοράς
Σήμερα Τετάρτη λοιπόν καταγράφηκε ισορροπία δυνάμεων και τάση εξισορρόπησης, καθώς το ταμπλό ήταν μοιρασμένο, ενώ οι δείκτες έκλεισαν με ανεπαίσθητες μεταβολές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.344,55 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%, δείχνοντας ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για την επιχείρηση υπέρβασης και των 1.350 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου 2014. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.261,69 μονάδες με πτώση μόλις 0,02%, ενώ ο Mid Cap διόρθωσε σε ποσοστό 0,43% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 2.203,17 μονάδες. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 0,95%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,94 εκατ. ευρώ, με τα 34,9 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, ενώ ξεχώρισε η Eurobank που διακίνησε 14,1 εκατ. ευρώ, με δεύτερο το Μυτιληναίο που διακίνησε 9,23 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap άνοδο πλέον του 2% είχε η Τιτάν, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Viohalco, ΜΥΤΙΛ και Cenergy Holdings. Αντιθέτως, πτώση άνω του 1% είχαν μόνο οι Ελλάκτωρ, Autohellas και Σαράντης. Στον Mid Cap επικράτησαν οι πωλητές, καθώς μόνο πέντε μετοχές είχαν άνοδο έναντι δώδεκα με πτώση, ενώ τρεις έκλεισαν αμετάβλητες.