Εξουσίες που καθιστούν την κυβέρνηση του Ισραήλ ισχυρότερη από το Ανώτατο Δικαστήριο, καταστρατηγούν τη διάκριση εξουσιών και συγκεντρώνουν υπερεξουσίες στα χέρια του πρωθυπουργού προβλέπει το νομοσχέδιο που ψήφισε η Κνεσέτ για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και διχασμού της κοινωνίας.
Η Κνεσέτ ψήφισε το νόμο του Νετανιάχου που υπονομεύει την ανεξαρτησία και τον ακυρωτικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης, έναντι της κυβέρνησης, εν μέσω ταραχών σε όλη τη χώρα και διαδηλώσεων έξω από το Κοινοβούλιο, αφού οι διαπραγματεύσεις υπό τον πρόεδρο της χώρας απέβησαν άκαρπες και η αντιπολίτευση αποχώρησε από την ψηφοφορία και οι διαδηλωτές κήρυξαν τον ανένδοτο.
Ειδικότερα, η Κνεσέτ στο Ισραήλ υπερψήφισε τον νόμο περί λογικής με στόχο να περιορίσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέπει κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρεί ως «παράλογες» – ένα βασικό στοιχείο στη δικαστική αναθεώρηση του συνασπισμού Νετανιάχου. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους εν μέσω καύσωνα στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις καθώς ετοιμάζονται για ένα βράδυ διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας.
Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ολομέλεια προς ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να διαλύσει διαδήλωση, ενώ συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το κοινοβούλιο. Μαζικές διαδηλώσεις έξω από την Κνεσέτ πραγματοποιήθηκαν και χθες Κυριακή.
Τράπεζες και επιχειρήσεις στηρίζουν τις διαδηλώσεις
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ, η Leumi και η Hapoalim, ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στους εργαζόμενούς τους να διαδηλώσουν χωρίς απώλειες στον μισθό τους.
Απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 150 εταιρίες στο Ισραήλ, ενώ δύο από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τα καταστήματα στα εμπορικά τους κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.
Το νομοσχέδιο περιορίζει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει αποφάσεις της κυβέρνησης, των υπουργών και εκλεγμένων αξιωματούχων χαρακτηρίζοντάς τες «αδικαιολόγητες».
Όλες οι εξουσίες στην κυβέρνηση
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αποκτά στο εξής περισσότερη εξουσία στον διορισμό των δικαστών και η βουλή θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.
Οι επικριτές του λένε ότι θα διευκολύνει τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας ενώ οι υποστηρικτές του ότι θα προωθήσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση, αποκλείοντας τις δικαστικές παρεμβάσεις.
Η μεταρρύθμιση αυτή είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους αλλά λόγω των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάθε εβδομάδα, ο Νετανιάχου αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να κάνει μια «παύση» στην κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να διαβουλευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στα τέλη Ιουνίου οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λάπιντ και Μπένι Γκαντζ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις διαβουλεύσεις.