Ενδείξεις αναθέρμανσης καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενόψει της συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, που θα συζητήσουν για τα διαδικαστικά της περιόδου, καθώς σφήνα στο σκηνικό επιχειρεί να μπει -πάλι- ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος με εμπρηστικές παρεμβάσεις προσπαθεί να κερδίσει θέση στο τραπέζι.
Με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και παρασκηνιακών κινήσεων διεκδικεί τη θέση του στο τραπέζι -αν και δεν είναι υποψήφιος- για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αφού κατάφερε να “μπετονάρει” την ομάδα του στην Κεντρική Επιτροπή, εν συνεχεία προσπάθησε να την… απομονώσει και τώρα προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης…
Ειδικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο Open επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει μια μέρα νωρίτερα στα Παραπολιτικά, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε «στημένες διαδικασίες», όπως είπε, όσον αφορά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ερωτηθείς τι ακριβώς εννοεί, απάντησε πως «δεν μετέχω σε στημένες διαδικασίες και άρα δεν θα στηρίξω κάποιον εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία. Προφανώς η εικόνα στην πολιτική και η επικοινωνία είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά εδώ δεν υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο. Όπως μπορείτε να ξέρετε, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν έτοιμοι, ούτε περίμεναν ότι θα φύγει ο Αλέξης Τσίπρας».
Εν συνεχεία, απαντώντας για το εάν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης η απάντηση που έδωσε ήταν αρνητική και ξεκαθάρισε ότι προφανώς θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Χρήστος Σπίρτζης επιχείρησε να δημιουργήσει εξ αρχής πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύοντας γύρω του τους συνδικαλιστές. Έτσι πρώτα αποχώρησε από τα όργανα του κόμματος, μετά επιχείρησε να αρθρώσει καταγγελτικό λόγο και ακολούθως κατέβασε πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή ζητώντας να διεξαχθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην πρότασή του κατάφερε να συσπειρώσει αρκετούς, λαμβάνοντας περίπου 30%.
Ακολούθησαν, διαρροές σε μικροπολιτικά και περιορισμένου εκτοπίσματος media έκαναν λόγο για οιωνεί σύγκρουση συνδικαλιστών που στήριξαν την πρόταση Σπίρτζη με την Έφη Αχτσιόγλου. Αν και επισήμως ουδείς έχει διεκδικήσει την πατρότητα των διαρροών, το mdus operandi και το περιεχόμενο δείχνουν στην κατεύθυνση του Χρήστου Σπίρτζη. Οι διαρροές βέβαια διαψεύδονται, πλην όμως δημιούργησαν κλίμα και σενάρια…
Συνδυαστικά, σκιαγραφείται ένα πλαίσιο το οποίο φαίνεται ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ο Χρήστος Σπίρτζης, με στόχο να συσπειρώσει την ομάδα του, να ενισχύσει τη θέση του και με τη δυναμική αυτή να διαπραγματευτεί για τον έλεγχο θέσεων και μηχανισμών την επόμενη ημέρα. Όπως όλα δείχνουν ο ίδιος φαίνεται ότι διεκδικεί θέση γραμματέα του κόμματος για τον εαυτό του. Ο ίδιος φαίνεται ότι πιστεύει ότι είναι σε θέση να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις και ιδιαίτερα στα συνδικάτα και στην περιφέρεια, δίνοντας λύσεις εκεί που φαίνεται να χωλένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η συνάντηση των υποψηφίων
Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να συντονίσουν και να οργανώσουν την διαδικασία εκλογής τους στην ηγεσία.
Η πρωτοβουλία οφείλεται στους δυο γραμματείς του κόμματος σε μια προσπάθεια να είναι το ίδιο το κόμμα που θα αναλάβει να παράσχει υποστήριξη σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία για το ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνάντηση είναι επιβεβλημένη, σημειώνουν όλες οι πλευρές, με τους υποψήφιους να επιζητούν τη συνεννόηση και τη θεσμική θωράκιση της διαδικασίας ώστε να αποφεύγονται αχρείαστες αντιπαραθέσεις για ζητήματα διαδικαστικά και αμιγώς τεχνικά.
Ένα από τα καυτά θέματα που καλούνται να επιλύσουν οι 4 συνυποψήφιοι με την «επιδιαιτησία» της Κουμουνδούρου είναι οι όροι διεξαγωγής του debate με τον Νίκο Παππά να επιμένει στην διεξαγωγή τουλάχιστον δυο τηλεοπτικών αναμετρήσεων, μια πριν τις διακοπές του Αυγούστου και μια πριν την τελική ευθεία της κάλπης της 10ης Σεπτέμρβίου.
Η ψήφος των φίλων και τα πρώτα «όχι» από τον Τσακαλώτο
Ήδη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εκφράστηκαν συγκεκριμένοι προβληματισμοί και προτιμήσεις για το ύφος της τηλεμαχίας μιλώντας για ένα μοτίβο που θα παραπέμπει περισσότερο σε συζήτηση βάθους παρά σε debate με την «παραδοσιακή» μορφή που γνωρίζουμε στη χώρα.
Πάντως για την ώρα πλην του Νίκου Παππά δεν φαίνεται οι άλλοι δυο βασικοί παίχτες να είναι ιδιαίτερα ζεστοί για μια τηλεμαχία πριν τον Αύγουστο.
Το άλλο καυτό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η σύσκεψη των υποψηφίων είναι και το ζήτημα της χαλαρής σχέσης μεταξύ ψηφοφόρων και κόμματος με την Έφη Αχτσιόγλου να εμφανίζεται δημόσια ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μη αποκλείοντας και τη ψήφο των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο των μελών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Τσακαλώτος σχεδόν το απέκλεισε και παρέπεμψε το ζήτημα σε μια μελλοντική αλλαγή του καταστατικού από το έκτακτο συνέδριο καθώς στο διαρκές του Σεπτεμβρίου κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.