Σωτήρια παρέμβαση για την οικονομία της Τουρκίας και για τον Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την αγορά ισλαμικών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. Η νέα αυτή προσέγγιση Τουρκίας – ΗΑΕ δημιουργεί δυναμική ανατροπής γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ισορροπιών που είχε επιχειρήσει να εδραιώσει η Ελλάδα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια.
Ράλι σημειώνουν οι τιμές των δολαριακών ομολόγων της Τουρκίας την Πέμπτη, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύθηκαν να αγοράσουν έως και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια sukuk, ομόλογα που ευθυγραμμίζονται με τον νομο της Σαρίας, από την Άγκυρα, σε μια κίνηση που μπορεί να αμβλύνει τις πιέσεις χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη διάρκεια λήξης της χώρας που λήγουν το 2047 αυξήθηκαν περισσότερο από 7 σεντς για το δολάριο στα 71,1, μειώνοντας με τις αποδόσεις να υποχωρούν χαμηλότερα από το 8,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Το επιτόκιο του τίτλου λήξης 2033 μειώθηκε στο 8,34%. Το ασφάλιστρο κρατικού κινδύνου της Τουρκίας μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στις 405 μονάδες βάσης.
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι.
Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες προβλέπουν ότι η Abu Dhabi Developmental Holding Co. PJSC, πιο γνωστή ως ADQ, θα αγοράζει ισλαμικά ομόλογα από την Τουρκία για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.
Παρά τις συμφωνίες και την αύξηση των επιτοκίων ο αντίκτυπος στη λίρα ήταν βραχύβιος, ένδειξη των βαθύτερων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και της δυσκολίας των επενδυτών να πειστούν για την στροφή του Ταγιπ Ερντογάν στα ορθόδοξα οικονομικά.