Με τους επενδυτές να θεωρούν κάθε μικρό πισωγύρισμα και κάθε μικρο-διόρθωση ως ευκαιρία νέων πονταρισμάτων εν μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου ανοδικού ελατηρίου που φέρνει δείκτες και μετοχές σε πολυετή υψηλά συνεχίστηκε το κρεσέντο ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο (και) την Τετάρτη.
- Η πραγματική οικονομία στο προσκήνιο του Χρηματιστηρίου
- Ξεπερνούν το +43% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου
- Ράλι για Ελλάκτωρ, Cenergy, Viohalco, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ
- Κέρδη έως 7% στον Large Cap με αιχμή κατασκευές, υποδομές και ενέργεια
Μετά τη διορθωτική κίνηση της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. απώλεσε το 1,65% της αξίας του με το τζίρο να πέφτει στα 80 εκατ. ευρώ, την Τρίτη υπήρξε σημαντική αντίδραση και άνοδος 0,93% με το τζίρο να εκτοξεύεται στα 126,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα Τετάρτη καταγράφηκε νέα άνοδος που έφερε την αγορά σε νέα υψηλά 111 μηνών, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 123,19 εκατ. ευρώ.
Η δυναμική της αγοράς έχει ακυρώσει ακόμη και τις κλασικές… δοξασίες των αναλυτών και των τεχνικών δεδομένων, καθώς εν μέσω μόνο «υβριδικών» διορθώσεων, με μεικτή εικόνα στο ταμπλό, δείκτες και μετοχές κατοχυρώνουν διαρκώς υψηλότερα επίπεδα.
Η εικόνα των αγορών
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι ξένοι αγοράζουν ευρύτερα… Ελλάδα, οδηγώντας σε αγοραστική φρενίτιδα το Χρηματιστήριο, που πλέον κερδίζει σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου 43,22%, αποτελώντας την κορυφαία αγορά στον κόσμο. O FTSE 25 ενισχύεται το έτος κατά 41,79%, ο Mid Cap κερδίζει 53,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +71%.
Εν μέσω πολύ βελτιωμένου κλίματος διεθνώς, με τον Dow Jones πάνω από τις 35.000 μονάδες για πρώτη φορά το 2023 και τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq σε νέο υψηλό 12μήνου, το ΧΑ συνεχίζει να ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και στη βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων τα επόμενα χρόνια, όπου προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας ενάρετος οικονομικός κύκλος.
Στο ταμπλό
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε με νέα άνοδο 1,20% στις 1.331,62 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 111 μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις αρχές Απριλίου 2014. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.233,45 μονάδες με άνοδο 1,28%, ο Mid Cap έκλεισε στις 2.177,71 μονάδες με άνοδο 0,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.095,28 μονάδες με άνοδο 0,23%.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετακύλιση του ενδιαφέροντος προς μετοχές της πραγματικής οικονομίας και δη από κλάδους όπως κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και μέταλλα. H Ελλάκτωρ ξεχώρισε με ράλι ράλι +7,01%, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 6,33%, η Viohalco +3,45%, ΔΕΗ +3,37%, Mytilineos +3,30%, Aegean Airlines +2,60%, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Helleniq Energy και Alpha Bank. Επίσης, σε νέα υψηλά έκλεισαν οι Mytilineos, Cenergy Holdings, Aegean Airlines και Jumbo.
Στο μεσαίο χώρο, ξεχώρισαν μετοχές όπως Αλουμύλ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Epsilon Net, Premia, Ολυμπιακή Τεχνική, Ideal Holdings και ΕΧΑΕ. Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε το «παιχνίδι» σε περιφερειακούς τίτλους ή τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ ξεχώρισαν οι Τζιρακιάν, Μπήτρος, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Φιερατέξ, CPI, Τραστόρ, Optronics, Μουζάκης, Ελγέκα (στοχεύει να βγει από το χρηματιστήριο), Βιοκαρπέτ κ.α.
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Κυριακούλης, Μινέρβα, Κλωστήρια Ναυπάκτου, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης (εύλογη διόρθωση μετά το +63% του προηγούμενου πενθημέρου), Ελινόιλ, Έλαστρον κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 77 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 40 που υποχώρησαν.