Τον κλοιό της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να σφίξει πριν από το τέλος του έτους η ΕΚΤ, καθώς επιχειρεί να “βυθομετρήσει” το ρίσκο που αναλαμβάνουν και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν άμεσα σε μη-αναμενόμενα stress όπως από της Credit Suisse.
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται δύο σενάρια για την στενότερη εποπτεία: Το πρώτο είναι η εβδομαδιαία ενημέρωση για τη ρευστότητα και δεύτερο είναι η αναδιάρθρωση του δείκτη LCR, με αναγωγή των HQLR assets και σε εβδομαδιαία κλίμακα. Ο νέος κανονισμός προωθείται από τον απερχόμενο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία που αποχωρεί, αλλά έχει λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, καθιστώντας τον αναπόδραστο.
Η κινητικότητα της ΕΚΤ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους τραπεζίτες που παραπονούνται σταθερά για υπερ-ρύθμιση που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα έναντι των αμερικανικών και ασιατικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυστηροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί τη ρευστότητα στο σύστημα, μετά το διπλό σοκ από την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ προτείνει ένα νέο πλαίσιο για την αναφορά της ρευστότητας σε εβδομαδιαία βάση, αναλύοντας τις καταθέσεις τους κατά διάρκεια και τύπο πελάτη.
Ποιοτικές αλλαγές
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για την αναθεώρηση του εποπτικού πλαισίου είναι αρκετά ώριμη και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του έτους. Ακόμα όμως, δεν έχουν ληφθεί οι επίσημες αποφάσεις για το σχέδιο.
Οι καταθέσεις με διαμεσολάβηση, για τις οποίες ορισμένες ρυθμιστικές αρχές λένε φέρουν υψηλό κίνδυνο φυγής, πιθανότατα θα συμπεριληφθούν επίσης σε ευρύτερες προσπάθειες συλλογής δεδομένων, σύμφωνα με τα νέο πλαίσιο που προωθείται.
Εν τω μεταξύ, καταλυτικά για τις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι τα stress tests, καθώς αυτά θα δείξουν ενδεχόμενο αντίκτυπο ενός στενότερου πλαισίου και την συγκριτική κατάσταση του συστήματος. Επίσης, τα stress tests θα κρίνουν και το ενδεχόμενο αύξησης των απαιτήσεων ρευστότητας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσω της αναμόρφωσης στην κατηγοριοποίηση του HQLA.
Μπρα-ντε-φερ για υψηλότερες απαιτήσεις
Αρκετές ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει δημόσια να αυξηθεί ο πήχης για τον λεγόμενο δείκτη κάλυψης ρευστότητας σε υπερβολικά εκτεθειμένες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η ΕΚΤ είπε ότι η ρευστότητα θα είναι το επίκεντρο της ετήσιας ανασκόπησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και ότι οι υψηλότερες απαιτήσεις για το LCR αποτελούν επιλογή.
Το LCR στοιχεία τα υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία ενός δανειστή (HQLA) ως μερίδιο των εκροών που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε περίοδο stress 30 ημερών, ότι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Credit Suisse.
Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχρεούνται να διατηρήσουν αυτόν τον δείκτη πάνω από το 100% και οι μεγαλύτεροι δανειστές τείνουν να δημοσιεύουν το ποσοστό σε τριμηνιαία βάση.
Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα κατάφεραν την τελευταία διετία να ενισχύσουν το LCR σε επίπεδα άνω του 140%. Ωστόσο, την ίδια στιγμή έχουν περιοριστεί σημαντικά τα εποπτικά τους κεφάλαια, κυρίως της διαγραφής NPE’s, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ισολογισμών.