Κεντρικές θεματικές της φετινής εκστρατείας ήταν η βιώσιμη διατροφή, η υπεύθυνη κατανάλωση και η σπατάλη τροφίμων, ενώ η δράση κορυφώθηκε με τη δημιουργία αφίσας με θέμα τα βιώσιμα τρόφιμα της Ελλάδας.
Περισσότερα από 2.600 παιδιά από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες συμμετείχαν στη φετινή Μαθητική Εβδομάδας Δράσης της ActionAid, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιείται με τη χορηγία της Lidl Ελλάς. Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η δύναμη στο πιάτο σου», το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων σε ζητήματα υγιούς, βιώσιμης διατροφής, υπεύθυνης κατανάλωσης και ενημέρωσης σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.
Κατά τη διάρκεια της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης 2023, μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση περισσότερων από 100 εκπαιδευτικών, προσέγγισαν τρεις σημαντικές θεματικές: την καλή υγεία και ευημερία, τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και τη δράση για το κλίμα. Οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο περιλάμβανε οδηγό δραστηριοτήτων, γλωσσάρι με βασικούς όρους, επιτραπέζιο παιχνίδι και ημερολόγιο δράσεων. Αξιοποιώντας τα παραπάνω υλικά, εκπαιδευτικοί και μαθητές ερεύνησαν, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αφίσες, με θέμα τα βιώσιμα τρόφιμα της Ελλάδας. Μέσα από μία βιωματική διαδικασία, παιδιά και έφηβοι κατανόησαν περίπλοκες έννοιες, όπως η έννοια «τροφοχιλιόμετρα», παίζοντας και δημιουργώντας στιχάκια. Με την ολοκλήρωση της αφίσας τους, οι μαθητές συγκέντρωσαν τα βιώσιμα τρόφιμα και έφτιαξαν ένα θρεπτικό και βιώσιμο κολατσιό.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και θα κορυφωθεί με τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2024. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα συνεχίσουν να μαθαίνουν και να δημιουργούν, μέσα από διαγωνισμούς, βραβεύσεις και εκθέσεις έργων τους.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Lidl Ελλάς θέτει τα παιδιά και τους εφήβους στο επίκεντρο ως τους πιο καθοριστικούς παράγοντες αλλαγής διατροφικών συνηθειών στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς και τις μελλοντικές γενιές.