Με την κατάθεση πλατφόρμας προβληματισμού και θέτοντας ζητήματα που άπτονται όχι μόνο του πολιτικού προσανατολισμού αλλά και του κοινωνικού χώρου κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τοποθετούμενος αριστερά της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς μίλησε για ταξική κοινωνία, την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και την ανάγκη οργάνωσης της κοινωνίας.
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις, για τα επιτεύγματα και άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάσχει από ενοχικό σύνδρομο. Στην εκτενή ομιλία του κάλυψε τα πάντα, ακουμπώντας από την Παιδεία, την εργασία και τα εθνικά θέματα.
Η αναγγελία της υποψηφιότητας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, συγκριτικά με της Έφης Αχτσιόγλου είχε σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, ενώ απέφυγε τη δογματική επιδίωξη του προοδευτισμού.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του περιλαμβάνει το δίπολο «συνέχεια και τομή», για να εξηγήσει ότι «συνέχεια» είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα «και όσα καταφέραμε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» για να απαριθμήσει κεντρικές επιτυχίες της περιόδου διακυβέρνησης, όπως η ρύθμιση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια.
«Ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Τέλος, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς», συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί μια Αριστερά «που δεν θέλει να κάνει ανοίγματα».
Η διατύπωση αυτή, πάντως, απέχει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον προσδιόρισε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στο ριζοσπαστικό παρελθόν και το πολυσυλλεκτικό προοδευτικό μέλλον.
Auditor’s note: Οι παράμετροι
Το Crisis Monitor έχει αναφέρει ότι η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει τόσο χαρακτήρα συσπείρωσης της Αριστεράς σε κυβερνώσα και ταυτόχρονα ακόμα και σε περίπτωση εσωκομματικής ήττας θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά αποτρέποντας την επιβολή των προεδρικών (Σπίρτζη – Παππά) έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, ή ακόμα και ως αντιστάθμισμα σε παζάρι για οφίτσια.
Τα διλήμματα που έθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον προσδιορίζουν μεν πολιτικά ως “τασικό” υποψήφιο προερχόμενο από την Ομπρέλα, ο ρόλος του όμως στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα ευρωπαϊκά του ερείσματα δίνουν τη δυνατότητα υπέρβασης του πλαισίου αυτού. Ο ίδιος επέλεξε να μιλήσει για ευρεία απεύθυνση, αλλά από συγκεκριμένη και προσδιορισμένη πολιτική βάση.