Ενώ η ύπαρξη του ΝΑΤΟ θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία να επεκτείνει τις πολεμικές της προσπάθειες στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, η στρατιωτική συμμαχία δεν θεωρείται μονομερώς ως καθαρά θετική.
Όπως δείχνει το διάγραμμά που βασίζεται σε δεδομένα από το Pew Research Center,
Οι ερωτηθέντες μόνο από επτά από τα 11 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν θετική γνώμη για το σύμφωνο ασφαλείας.
Για παράδειγμα, το 93% των ερωτηθέντων στην Πολωνία ισχυρίστηκαν ότι βλέπουν το ΝΑΤΟ υπό ευνοϊκό πρίσμα.
Η χώρα υπέστη το μεγαλύτερο βάρος των συνοριακών διελεύσεων από Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου και γειτονεύει άμεσα με τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουν επίσης το ΝΑΤΟ ως καθαρά θετικό.
Στη Γαλλία, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία και την Ελλάδα οι ερωτηθέντες είναι πιο σκεπτικιστές και αμφιταλαντεύονται σχετικά με το στρατιωτικό σύμφωνο, με την πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων να έχει κάπως ή πολύ δυσμενή άποψη για τη συμμαχία για την ασφάλεια. Στη Σουηδία, τη χώρα που ακολουθεί τη σειρά για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεώρησαν το ΝΑΤΟ ευνοϊκό.
Από τα στοιχεία είναι προφανές ότι η δημοφιλία του NATO εξαρτάται ξεκάθαρα από την εγγύτητα και αμεσότητα του κινδύνου. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, καθοριστικός παράγοντας για την αντιδημοφιλία του είναι η αδυναμία του να ελέγξει τις εντάσεις με την Τουρκία, καθώς και ο ρόλος των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Η ιστορία
Το NATO Ιδρύθηκε το 1949 από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίστοιχη της ΕΣΣΔ, η επέκταση της συμμαχίας προς τα ανατολικά ξεκίνησε το 1999 με την ένταξη των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία έχει συζητηθεί επίμαχα.
Ενώ κάποιοι το βλέπουν ως απαραίτητο προπύργιο ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, άλλοι το θεωρούν ως καταπάτηση της κυριαρχίας της Ρωσίας.
You will find more infographics at Statista