Με… περίεργο format πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν οι υπουργοί Άμυνας, ενώ από τουρκικής πλευράς ήταν παρόν και ο επικεφαλής της MIT Ιμπρχίμ Καλίν.
Ερωτηματικά για το πρωτόκολλο και τα θέματα που συζητήθηκαν γεννά το format της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Βίλνιους.
Παρόντες στη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, οι διπλωματικοί σύμβουλοι και …ο διοικητής της MIT Ιμπραχίμ Καλίν, Ο Καλίν, παρίσταντο σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις και είχε την ευθύνη χειρισμού των διμερών σχέσεων, σε επίπεδο κορυφής, ενώ συμμετείχε και στις διερευνητικές επαφές. Ως εκ τούτου η παρουσία του δείχνει τη σαφή πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στσ πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση δεν παρέστησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, αν και αμφότεροι ήταν παρόντες στο Βίλνιους, ενώ είχαν και διμερείς επαφές. Η απόφαση αυτή ανήκει στην ελληνική πλευρά, καταδεικνύοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαφορετική ατζέντα από τον Νίκο Δένδια και δεν θέλησε να τον αφήσει να παρέμβει στη διαμόρφωση του πλαισίου των επαφών στη συνέχεια.
Η συνάντηση των δύο ηγετών και οι αμοιβαίες διαρροές για πλαίσιο και καλό κλίμα αποτελούν risk-off factor, ο οποίος επιτρέπει την προώθηση της θετικής ατζέντας. Πρόκειται για επισφράγιση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε με τη disaster diplomacy των Δένδια και Τσαβούσογλου, στα ερείπια των πολύνεκρων σεισμών στην Τουρκία.
Οι επίσημες διαρροές
Από το Μαξίμου, πάντως, δίνουν έμφαση στο θετικό κλίμα, ενώ υπάρχει αναφορά σε συμφωνία για το “πλαίσιο για τη συνέχεια”.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σύνολο των ελληνικών media επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές,
«έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια».
Οι ρεπόρτερς από το Βίλνιους αναφέρουν ότι το κλίμα πριν από τη συνάντηση ήταν πολύ θερμό.
Βέβαια, επειδή το τετ α τετ κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Όλαφ Σολτς δεν θα πραγματοποιηθεί.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης θα δώσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.