Το ζήτημα της ανοχής και νομιμοποίησης του περιβαλλοντικού ακτιβισμού επανέρχεται στο προσκήνιο, διεθνώς και μετ επιτάσεως, καθώς η ενεργειακή κρίση -ιδιαίτερα στην Ευρώπη-, καθώς και η αποψίλωση του Αμαζονίου -επί Μπολσονάρο- στη Νότια Αμερική, δημιουργούν την αίσθηση αντιστροφής της προόδου που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ενώ ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός αποτελεί δράση πολλές φορές παράνομη, εν τούτοις φαίνεται ότι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων διεθνώς είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τέτοιες παραβάσεις όταν πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο παρελθόν μάλιστα, έχουν εκδηλωθεί και μορφές περιβαλλοντικής τρομοκρατίας, ένταση η οποία τώρα φαίνεται να έχει υποχωρήσει, αλλά χωρίς δράση από την πλευρά των κυβερνήσεων θα μπορούσε να επανακάμψει.
Η περιβαλλοντική ομάδα διαμαρτυρίας Just Stop Oil έγινε ξανά πρωτοσέλιδο την περασμένη Τετάρτη, αφού διέκοψε δύο φορές το παιχνίδι στο τουρνουά τένις Wimbledon στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει όλα τα νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Οι διαμαρτυρίες για το περιβάλλον έχουν αυξηθεί στη Μεγάλη Βρετανία, με το γκρουπ να έχει πραγματοποιήσει ακτιβιστικές ενέργειες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ και στον τελικό του ράγκμπι της Premiership.
Οι δημόσιες αναταραχές, είτε διακόπτουν αθλητικούς αγώνες, διακόπτουν την κυκλοφορία είτε βανδαλίζουν την τέχνη, έχουν προκαλέσει μια σειρά από αντιδράσεις από το κοινό.
Ποια είναι όμως η προοπτική αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό: είναι ποτέ αποδεκτή η παραβίαση του νόμου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος; Σύμφωνα με στοιχεία από μια έρευνα της Statista Consumer Insights, η πλειονότητα των ανθρώπων στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα θα έλεγε ότι δεν είναι.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, οι ερωτηθέντες στο Μεξικό (41%) υποστηρίζουν ότι η ανάληψη δράσης, ακόμη και παράνομης, όταν διακυβεύεται η προστασία του περιβάλλοντος είναι δικαιολογημένη. Ακολουθούν οι Γάλλοι με 38% και οι Βραζιλιάνοι με 34%. Οι Γερμανοί, αν και πειθαρχημένοι, δικαιολογούν και αυτοί τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό σε ποσοστό 26%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων δηλώνουν ότι τίθενται ανοιχτά υπέρ του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, ακόμα και όταν είναι παράνομος, όταν πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για την ώρα, οι κυβερνήσεις θέτουν τις κοινωνίες αντιμέτωπες με τ δίλλημα περιβάλλον ή φθηνή και υποφερτή ενέργεια, ωστόσο, καθώς οι καύσωνες καθιστούν τη γη αφόρητο μέρος για να ζει κανείς και ενώ το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική εξελίσσεται σε μείζονα υπαρξιακή απειλή για πόλεις και χώρες, το δίλλημα αυτό θα μπορούσε να καταστεί παρωχημένο.
You will find more infographics at Statista