Έντονες παραμένουν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την ανασύνθεση του κόμματος η οποία περνάει μέσα από το συνέδριο και εκλογή προέδρου. Οι συγκρούσεις σε πολιτικό επίπεδο προσδιορίζονται μεταξύ της ομπρέλας που αντιπροσωπεύει τον πιο αριστερό κομμάτι και των προεδρικών και πασοκογενών που αντιπροσωπεύουν την Προοδευτική Συμμαχία.
Η Πολιτική Γραμματία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα με στόχο να αποτυπωθούν οι κυρίαρχες τάσεις και να καταγραφούν οι διαφωνίες, συμβάλλοντας έτσι στην οριοθέτηση του διαλόγου που προβλέπεται να γίνει στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου.
Οι εξελίξεις έως τώρα είναι μεν καταιγιστικές, όχι όμως καταλυτικές, καθώς οι πρόσωπα και συλλογικότητες λαμβάνουν θέσεις μάχης για τον προσδιορισμό του συνεδρίου, του τρόπου εκλογής προέδρου και της ατζέντας των θεμάτων που θα τεθούν προς διαβούλευση.
Σε αυτή τη φάση, πολλά σενάρια τόσο για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία, όσο και για τον τρόπο που θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο έχουν πέσει στο τραπέζι. Ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών το διακύβευμα είναι μεγάλο και η ανάγκη για αποφάσεις που θα υπερβαίνουν τα εσωτερικά ζητήματα και θα απαντούν στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινωνικών συγκλήσεων, είναι επιτακτική.
Με τον χρόνο να πιέζει και ενώ στελέχη και ψηφοφόροι επιδεικνύουν φυγόκεντρες τάσεις, τα media να έχουν εστιάσει την προσοχή τους ασφυκτικά, λάθος χειρισμοί και συγκρουσιακές εξάρσεις υπονομεύουν έτι περαιτέρω την ήδη κλονισμένη συνοχή του κόμματος.
Για την ώρα, δεδομένη αλλά όχι αναπόδραστη, παραμένει η απόφαση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματίας για προκήρυξη συνεδρίου και εκλογών στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία που αποφασίστηκε για την εκλογή διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα είναι από τη βάση.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί προεδρικοί και πασοκογενείς ζητούν επιμόνως την αναθεώρηση της απόφασης για άμεση προκήρυξη συνεδρίου και εκλογής προέδρου και τη μετάθεσή τους χρονικά για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να δοθεί χώρος και χρόνος στον προσυνεδριακό διάλογο. Μείζον θέμα είναι τα αίτια της ήττας, μέσα από τον προσδιορισμό των οποίων εκτιμάται ότι θα επιλεγεί τελικά και ο επόμενος αρχηγός.
Προβεβλημένοι τέως προεδρικοί και πασοκογενείς, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα ήταν η ιδιοκτησιακή συμπεριφορά των ΣΥΡΙΖΑΙων έναντι των νεοεισοερχόμενων της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τον τρόπο που τίθεται καθώς οι νεοεισερχόμενοι και προεδρικοί κυριάρχησαν στα περισσότερα όργανα του κόμματος και στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ Πολιτική Γραμματία και Εκτελεστικό Γραφείο ήταν του απόλυτου ελέγχου του Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά, στην Ομπρέλα, που εντάσσονται πιο αριστερές τάσεις και πλέον αρκετοί τέως προεδρικοί, υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση ήταν άτσαλη, τα στελέχη που προσήλθαν δεν εισέφεραν ερείσματα στη βάση και πως πρόσταγμα άνηκε σε μια μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως απέτυχε να το διαχειριστεί αποτελεσματικά. Οι ίδιοι διαφωνούν σθεναρά με τους “εκβιαστικούς” -όπως τους χαρακτηρίζουν- χειρισμούς του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ αρκετοί νιώθουν ενόχληση από τον τρόπο που κινείται και ο νεόκοπος -πολιτικά- Διονύσης Τεμπονέρας.
Πρόσωπα, τάσεις και αντιστάσεις
Σε αυτή τη φάση, το στρατόπεδο των κεντροαριστεών εκφράζεται από τους Χρήστος Σπίρτζη, Νίκο Παππά, Διονύση Τεμπονέρα και Αλέξη Χαρίτση. Ωστόσο, μεταξύ τους οι διαφορές οι χαοτικές, όπως έχει καταγραφεί σε πολλές περιπτώσεις.
Από την Ομπρέλα απορρέουν οι Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι δεν εκδηλώνονται δημοσίως και έντονα και επιλέγουν την οδό των εσωτερικών διαβουλεύσεων.
Στο σκηνικό τοποθετείται και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φαίνεται ότι θα καταθέσει υποψηφιότητα.
Συνολικά, η ατζέντα των δυνητικά υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική. Ο Νίκος Παππάς, για παράδειγμα, που φημολογείται ότι θα θέσει υποψηφιότητα, στόχο έχει να κατοχυρώσει τη θέση και τα ερείσματά του και να μην θεωρηθεί “παράπλευρη απώλεια” της ανασύνθεσης. Ο Χρήστος Σπίρτζης, επιχειρεί, αν και δεν έχει περγαμηνές, να καταστεί εκπρόσωπος των πασοκογενών.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας αν και κινείται στον χώρο των τέως προεδρικών, εν τούτοις ο πολιτικός του λόγος είναι πιο αριστερός. Ωστόσο, θέλοντας να διατηρήσει και να διευρύνει τα ερείσματά του, στις ίδιες γραμμές τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Χαρίτσης διατηρεί σταθερά χαμηλούς τόνους, διαθέτει διαύλους με την Ομπρέλα και ερείσματα στους τεχνοκράτες.
Η Έφη Αχτσιόγλου, που φαντάζει ως φαβορί, ακουμπάει στην Ομπρέλα, έχει σκληρό αριστερό λόγο και καλές σχέσεις με τους τεχνοκράτες. Η ίδια δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησης του συνεδρίου και της εκλογής προέδρου. Η ίδια καλείται να αντιμετωπίσει και το ζήτημα που ονομάζεται “Τζανακόπουλος”.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν φαίνεται πρόθυμος να είναι υποψήφιος, σταθμίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε σε μεγάλη μερίδα εσωκομματικά και στο εκλογικό σώμα η στοχοποίησή του για τη φορολογική πολιτική. Ο κ. Τσακαλώτος έχει εκφράσει τη διάθεσή του να υπαναχωρήσει υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς αμφότεροι προέρχονται από την ίδια πολιτική και κομματική “μήτρα”.
Δηλώσεις στελεχών
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η απόφαση της Π.Γ. Το κρίσιμο είναι να προσδιοριστεί το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δύσκολες στιγμές των κομμάτων έχει σημασία η τήρηση των θεσμικών διαδικασιών και το πιο κρίσιμο, πέρα από τις εσωκομματικές εκλογές είναι η κατεύθυνση του κόμματος», τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Με επιστολή του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Δ. Τεμπονέρας ζητεί τη μετάθεση των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες. Κατόπιν τούτων, εκτιμούμε ότι το συνέδριο, πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», δήλωσε ο κ. Τεμπονέρας.
Ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, που πιθανότατα θα διεκδικήσουν την ηγεσία έδωσαν το δικό τους πολιτικό στίγμα.
«Θα ήταν λάθος μια αναδίπλωση μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ως κόμμα εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλο τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο», τόνισε ο Νίκος Παππάς. (Πηγη: Real News)
Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ οφείλει να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο κορμός και ο εκφραστής της κυβερνώσας Αριστεράς. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ανάγκη για ένα επιπλέον κόμμα, που θα περιμένει «τις συνθήκες να ωριμάσουν».
Ανοιχτή επίθεση Σπίρτζη στην Ομπρέλα
Στο ερώτημα αν φταίνε ο πασοκογενείς για την κακή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον αν πέτυχε ή όχι η Προοδευτική Συμμαχία ο Χρήστος Σπίρτζης απαντά:
«Η Προοδευτική Συμμαχία πέτυχε, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Όταν μέχρι το Συνέδριο δινόταν μάχη για να ενταχθεί ένας συμπολίτης μας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι «ιδιοκτήτες» δεν άφηναν τους «μουσαφιραίους» να αισθανθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους, τότε πολλοί «μουσαφιραίοι» λήγουν την επίσκεψη» .
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει την ίδια ώρα ότι «απαιτούνται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Επιβάλλονται τολμηρές επιλογές και προωθητικές ανασυνθέσεις και όχι απλώς αναπαραγωγή υφιστάμενων τάσεων». (ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ)
Στη συνεδρίαση της Π.Γ. αναμένεται να τοποθετηθεί νέος εκπρόσωπος Τύπου στη θέση της Πόπης Τσαπανίδου.