Μετά από τρεις ήπια διαδοχικές διορθωτικές συνεδριάσεις όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 1,65%, το ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε στις ανοδικές ημέρες τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, σε μια συνεδρίαση που ο τζίρος παρέμεινε κάτω και από τα 80 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι πολλά από τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους.
- Αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 25 στο Χρηματιστήριο
- Επάνοδος αγοραστών στις τράπεζες, νέα πολυετή υψηλά για τον κλαδικό δείκτη
- Νέα πτώση του τζίρου, έχουν ανακόψει πρωτοβουλίες οι ξένοι
- Κέρδη για Aegean, Σαράντη, Πειραιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ, Εθνική και ΟΠΑΠ
- Ξεχώρισαν οι ΕΧΑΕ, AVAX, Profile, Fourlis, E-Net και Intrakat στον Mid Cap
Η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο επανεξέτασης δεδομένων, καθώς όλο το πρώτο εξάμηνο οι ξένοι «φόρτωσαν» θέσεις με σημαντικές αγορές, έχοντας κάνει τις προεξοφλήσεις τους, που κατ’ αρχήν ήταν η εκλογή σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής κάτι που επιβεβαιώθηκε, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που μένει να επιβεβαιωθεί τους προσεχούς μήνες.
Μετά το +37,40% του πρώτου εξαμήνου που έφερε το Χ.Α. στην κορυφή των αποδόσεων των αγορών παγκόσμια πλην από δύο – τρεις χώρες με ακραία πληθωριστικό νόμισμα, φαίνεται πως κάποια χαρτοφυλάκια επανεξετάζουν τα δεδομένα της αγοράς, συγκρίνουν αποτιμήσεις, μετρούν κινδύνους κοιτάζοντας και προς πιο υποτιμημένες αγορές.
Παράλληλα, αναμένουν και τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, ζυγίζοντας και την αποφασιστικότητα που θα δείξει σε αυτή τη δεύτερη θητεία της σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και όλα όσα έμειναν πίσω την προηγούμενη τετραετία που είχε πολλούς εξωγενείς σκοπέλους. Σε κάθε περίπτωση, κέρδη ανάλογα με το πρώτο εξάμηνο δύσκολο να επαναληφθούν, καθώς και οι αποτιμήσεις πλέον έχουν ξεχειλώσει, όμως από την άλλη πλευρά, η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας ασφαλώς θα αναβαθμίσει όλα τα ελληνικά assets.
Μπήκε χρήμα στις τράπεζες
Από την άλλη πλευρά ισχυρές ρευστοποιήσεις δεν καταγράφονται, ενώ σήμερα παρά τη μείωση που κατέστησε πιο ρηχή τη συνεδρίαση, υπήρξαν νέα πονταρίσματα σε τράπεζες και μετοχές της πραγματικής οικονομίας που εύκολα έφερε άνοδο σε δείκτες και μετοχές.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 109,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 48% έναντι των 74 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2022. Όμως, στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, οι μέσες συναλλαγές έχουν κατέλθει κάτω από τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε κάτω και από τα περυσινά επίπεδα, καθώς έπεσε στα 72,5 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα 59,4 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 29,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ 10,53 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον Mid Cap. Μάλιστα, τα 5,1 εκατ. έγιναν από μια μετοχή, την Intrakat που διακίνησε όγκο πάνω από 2 εκατ. τεμάχια.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.290,90 μονάδες με άνοδο 0,99%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.112,23 μονάδες με άνοδο 1,04%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.081,10 μονάδες με άνοδο 1,10%. Ο τραπεζικός δείκτης μετά τις πρόσφατες διορθώσεις επανήλθε δυναμικά κλείνοντας με άνοδο 1,34% στις 1.037,02 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά εξαετίας, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 30 Αυγούστου 2017!
Στο χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο άνω του 4% είχαν οι Aegean Airlines και Σαράντης, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Πειραιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ και Cenergy Holdings, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Autohellas και ΟΤΕ. Ήπια πτώση στον Large Cap είχαν οι ElvalHalcor, Eurobank, ΔΕΗ, Motor Oil κ.λπ.
Στον Mid Cap κέρδη 3,93% είχε η ΕΧΑΕ, +2,50% η AVAX, +2,47% η Profile, +2,21% η Fourlis, +1,92% η Epsilon Net, +1,37% η Intrakat και +1,35% ο ΟΛΠ. Στο σύνολο της αγοράς 56 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 44 με πτώση.