Στρατηγική με στόχο την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους, το streamlining του ομίλου και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των βασικών χρηματοοιονομικών δεικτών ακολουθεί η διοίκηση της Lavipharm, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευρύτερα θετική συγκυρία και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Την επόμενη ημέρα και τις προοπτικές της Lavipharm σκιαγράφησαν, με ιδιαίτερη σαφήνεια, ο βασικός μέτοχος, Τηλέμαχος Λαβίδας, και η διοίκηση της Lavipharm στη γενική συνέλευση της εταιρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλύτερο κλίμα από την προηγούμενη, εμπεδώνοντας την ήδη επιτευχθείσα πρόοδο, καθώς η εταιρία ολοκλήρωσε βασικά βήματα στον οδικό της χάρτη.
Την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία της Lavipharm το 2023 ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ενώ παράλληλα αποκρυστάλλωσε τους οδηγούς αυτής της μεταστροφής.
Η Lavipharm που έχει πλέον βγει από την επιτήρηση, ολοκλήρωσε επιτυχώς την αύξηση κεφαλαίου και πλέον διαθέτει ικανή ρευστότητα, ταμειακές ροές και business plan για την επόμενη ημέρα, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη αρχίσει. Τα στοιχεία αυτά, σε πρώιμη κατάσταση, έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στη μετοχή της εταιρίας, η οποία έχει διπλασιάσει την αξία της -άρα και την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, η οποία υπερβαίνει σταθερά τα 100 εκατ.
Αν και ο τζίρος παραμένει ακόμη σε επίπεδα κάτω από τα 100 εκατ., ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εντυπωσιακός, υπερβαίνοντας τόσο τον ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό μέσο όρο και καταδεικνύοντας την ισχυρή υφέρπουσα δυναμική. Καθώς η διοίκηση στρέφεται σε νέες -αποδεδειγμένα- δυναμικές αγορές, όπως αυτή της φαρμακευτικής κάναβης, αναμένεται σημαντική διεύρυνση τζίρου και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, που συνδυαστικά δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής αλλά χαμηλού ρίσκου ανάπτυξης.
Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της εταιρίας είναι η επιδίωξη αγορών και προϊόντων με μεγάλα περιθώρια κέρδους και σταθερή ροή. Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση εστιάζει στον εξαγωγικό προσανατολισμό, ο οποίος σε αυτή τη φάση ισορροπεί με τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, παράγει όμως το 70% της κερδοφορίας. Ή δυναμική αυτή αναμένεται να ενταθεί καθώς η διοίκηση έχει ανακοινώσει από καιρό τα σχέδιά της για να εστιάσει στο core business και να αποδεσμευτεί από παρεπόμενες δραστηριότητες. Ωστόσο, στο πλαίσιο των business ethics που διέπουν τη λειτουργία του ομίλου, αναζητούνται λύσεις που θα διασφαλίζουν το προσωπικό σε μονάδες που θα πουληθούν και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.
Τόσο ο βασικός μέτοχος όσο και η διοίκηση φαίνεται ότι οργανώνουν την εταιρία και την εξωτερική της εικόνα με γνώμονα την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Η γενικότερη οικονομική συγκυρία, ενόψει αναβάθμισης της Ελλάδας, η ισχύς της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και το συγκριτικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει η Lavipharm όντας η μόνη ελληνική εισηγμένη στο Χ.Α φαρμακευτική εταιρία, που διαθέτει και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποτελούν τα στοιχεία που προβάλλονται ως εχέγγυα της δυναμικής.
Ήδη, συνολικά 12 ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν παρουσία στο μετοχικό roaster της εταιρίας, γεγονός επιβεβαιώνει τη δυναμική και αποτελεί μια πρώτη ένδειξη εμπιστοσύνης στο business plan και την αποδοτικότητα της διοίκησης.
Αν και η υλοποίηση του -φιλόδοξου- σχεδιασμού παραμένει ανοιχτό στοίχημα, αυτό έχει αρχίσει να… πληρώνει, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία και την πορεία της μετοχής. Όπερ σημαίνει ότι η δυναμική δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, ενώ έως τώρα βασικός μέτοχος και διοίκηση έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους.
Ο απολογισμός
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έτους, ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO και Country Manager του ομίλου, υπογράμμισε ότι «o χώρος του φαρμάκου είναι ένας ανθεκτικός κλάδος, που αναπτύσσεται παρά τις όποιες κρίσεις και αντιξοότητες. Μέσα σε αυτόν, η Lavipharm μεγαλώνει με γρηγορότερους ρυθμούς, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κάθε χρόνο την τελευταία τριετία. Στην Ελλάδα, τα 10 πρώτα συνταγογραφούμενα φάρμακα της εταιρείας κατέχουν κυρίαρχη θέση στις κατηγορίες τους και αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αγορές τους. Στην εξωνοσοκομειακή αγορά, το μερίδιό μας αυξήθηκε κατά 45% την τελευταία πενταετία. Στη διεθνή αγορά, τα διαδερμικά συστήματα της Lavipharm κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 26,7% το 2022».
Το πρώτο εξάμηνο
Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές του Ομίλου παρουσιάζουν διπλάσια αύξηση, προσεγγίζοντας σχεδόν 100%, κυρίως λόγω της ένταξης του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αλλά και της αυξημένης ζήτησης του patch φεντανύλης, γεγονός που θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές και το καλοκαίρι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το patch κλονιδίνης, που εξαγοράστηκε πρόσφατα, έχει ήδη συνεισφέρει 3,3 εκατ. ευρώ στις διεθνείς πωλήσεις του ομίλου.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιαννουλέας «ξεκινήσαμε ήδη την προώθηση του προϊόντος στην Ιταλία με εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ενώ βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού εισόδου του σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές».
Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννουλέας αναφέρθηκε στο επενδυτικό και το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Lavipharm που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά των κανναβινοειδών μέσω της συνεργασίας με την Tikun, καθώς και στο συνεχή εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου είτε μέσω συνεργασιών, όπως για παράδειγμα με τη Zentiva, είτε μέσω ανάπτυξης νέων προϊόντων στα ερευνητικά εργαστήρια του ομίλου.
Τα ορόσημα και οι προοπτικές
Ο CFO του ομίλου Βασίλης Μπαλούμης, αναφερόμενος στην οικονομική πορεία, σημείωσε ότι «το 2022 ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν το έργο μας των τελευταίων ετών, την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, η οποία άνοιξε παράλληλα και το δρόμο για την είσοδο της μετοχής μας στην Κύρια Αγορά».
- Τα ίδια κεφάλαια την 31.12.2022 μετά την ΑΜΚ ανήλθαν σε 40,31 εκατ. ευρώ.
- Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 18,82 εκατ. ευρώ από 35,58 εκατ. ευρώ, ενώ
- τα έσοδα από τους τόκους των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την ΑΜΚ αντισταθμίζουν την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων.
Όπως σημείωσε o κ. Μπαλούμης «η τιμή της μετοχής από 0,348 ευρώ στις 30/11/2022, στις 4/7/2023 κατέγραφε αύξηση +79,9%, οδηγώντας στα μέσα Ιουνίου την κεφαλαιοποίησή μας να σπάσει το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ», καταλήγοντας ότι «σύμφωνα με την πορεία μας, προβλέπουμε ο κύκλος εργασιών μας να υπερβεί τον στόχο μας όπως αυτός είχε κοινοποιηθεί στο πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο».