Δυναμική για την περαιτέρω ενίσχυσης της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα του Δήμου Αριστοτέλη δημιουργεί η επανεκκίνηση του έργου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, αφού εν τω μεταξύ έχει ευθυγραμμιστεί με το θεσμικό και κακονιστικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επένδυση της εταιρίας στην περιοχή, αποτελεί ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ενώ ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της παραγωγικής βάσης της περιοχής και την ενίσχυση του δημογραφικού.
Η Ελληνικός Χρυσός κινείται πλέον με γοργά βήματα, με στόχο να θέσει σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο έως τα τέλη του 2025. Αυτό θα σημάνει διπλασιασμό του απασχολούμενου προσωπικού στην εταιρία, ενώ στο μεταξύ θα προσληφθούν εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι για να εργαστούν στους εργολάβους που ασχολούνται με την διαμόρφωση του χώρου και των εγκαταστάσεων του έργου.
Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών) παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της χώρας παρά τη μεγάλη αύξηση των ΑΞΕ τα τελευταία έτη.
Η Ελληνικός Χρυσός κατάφερε να ολοκληρώσει ένα αρκετά σύνθετο χρηματοδοτικό σχήμα, επιτυγχάνοντας να εντάξει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιορίζοντας έτσι το κόστος του χρήματος και διασφαλίζοντας ευνοϊκούς όρους. Προηγουμένως είχε επιδιωχθεί ακόμα και η είσοδος νέων μετόχων, σενάριο που τελικά εγκαταλήφθηκε.
Ο αντίκτυπος
Η εταιρία τώρα φαίνεται να έχει δημιουργήσει νέους διαύλους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινότητα, γεγονός που βελτιώνει ουσιαστικά το προφίλ βιωσιμότητας της επένδυσης, το οποίο ήταν ανασφαλές έως και προβληματικό τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ακόμα μένει να γίνουν περισσότερα βήματα τόσο στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, όσο και στην ολοκλήρωση των καναλιών επικοινωνίας με τη θεσμική έκφραση των τοπικών κοινοτήτων.
Η διοίκηση εστιάζει πλέον πιο έντονα στο κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή, επιδιώκει συνέργειες και διάχυση του οφέλους της επένδυσης, Η Ελληνικός Χρυσός, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον Δήμο Αριστοτέλη απασχολώντας περίπου το 8-10% των 18 χιλιάδων κατοίκων, παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας, καθώς οι αμοιβές σε ετήσια βάση κινούνται στην κλίμακα των 40,000 ευρώ, απολαβές σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο. Βέβαια, σημαντικό μέρος των εργασιών και του προσωπικού απασχολείται σε θέσεις αυξημένης επικινδυνότητας, λαμβάνοντας έτσι βαρέα και ανθυγιεινά. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της περιληπτικότητας, εκπαιδεύοντας και προσλαμβάνοντας γυναίκες, ενώ πλέον μετεκπαιδεύει εργαζομένους σε νέες μεθόδους.
Προοπτική
Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της διοίκησης, στόχος είναι η Ελληνικός Χρυσός να καταξιωθεί ως μια από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη.
Το έργο στις Σκουριές
Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.
Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών συναντάμε:
- Ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί
- Χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
- Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
- Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
- Κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
- Κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
- Κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
- Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος – έναρξη στα τέλη 2023
- Κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων – έναρξη στα τέλη 2023
- Ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου – έναρξη α’ εξάμηνο 2024
Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.
Αναβάθμιση του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα
Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρίας.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του μεταλλείου, έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως:
- Εγκατάσταση εταιρικού δικτύου 4G στο υπόγειο μεταλλείο (LTE 4G) σε συνεργασία με Cosmote: το μοναδικό στην Ελλάδα σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος.
- Απομακρυσμένη πυροδότηση (Remote Blasting)
- Απομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking): η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει
- Ανατίναξη με χύδην γαλακτώματα (Bulk Emulsion): η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει
- Αερισμός κατ΄ απαίτηση (Ventilation on Demand) – σε εξέλιξη
Βιωσιμότητα
Η Bιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητάς της Ελληνικός Χρυσός, ως πρώτη ύλη σε κάθε βήμα και κάθε πτυχή της λειτουργίας της.
Η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί για την ασφαλή και καινοτόμο παραγωγική δραστηριότητα της χωρίς αποκλεισμούς, την ευημερία και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, την υπεύθυνη παραγωγή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο παρόν και στο μέλλον.
Για το λόγο αυτό έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο αποτελεί ένα εθελοντικό, ενδοεταιρικό σύνολο υποχρεώσεων σχετικών με την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Υγεία & Ασφάλεια, το Περιβάλλον, την Κοινωνία, που προσδιορίζει το ελάχιστο επίπεδο των εταιρικών επιδόσεων σε θέματα Βιωσιμότητας.
Πρότυπα ESG
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις απαιτήσεις που έχουν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει συμπληρωματικά προβεί στην εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής & Κοινωνικής Διαχείρισης (ESMS) που απαρτίζεται από συγκεκριμένες, αναλυτικές διαδικασίες οι οποίες αποσκοπούν στην αποτελεσματική διαχείριση και στον μετριασμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδράσεων του οργανισμού, όπως αυτές απορρέουν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της.
Συνδυαστικά, το SIMS με το ESMS συνθέτουν ένα στιβαρό πλέγμα πολιτικών, διαδικασιών και ανθρώπινων πόρων και ρόλων, ικανών να υλοποιούν σε βάθος χρόνου τη στρατηγική Βιωσιμότητας της εταιρείας, καθιστώντας τον οργανισμό ικανό να ανταποκρίνεται στις πολλές κι επιτακτικές υποχρεώσεις μιας σύγχρονης μεταλλευτικής εταιρίας απέναντι σε ένα ολοένα πιο σύνθετο κι απαιτητικό σύνολο κοινωνικών κι άλλων εταίρων.