Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το deal για την πώληση της ιταλικής Reale Mutua στην Υδρόγειο Ασφαλιστική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια Κασκαρέλη που ελέγχει την ελληνική εταιρία δεν έχει καταφέρει να λάβει τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τη διατήρηση του management και την εξασφάλιση των εργαζομένων και θα μπορούσε να υπαναχωρήσει…
Αν και οι οικονομικές καταστάσεις της Υδρογείου σκιαγραφούν μια όχι ευχάριστη εικόνα, οι ιδιοκτήτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι για συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το συνολικό προφίλ της εταιρίας εσωτερικά και στην αγορά.
Ως εκ τούτου το deal που κυοφορείται εδώ και μήνες σήμερα ακροβατεί. Οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο, καθώς έχουν συμφωνήσει σε αποτιμήσεις, στρατηγική και διαδικασίες, αλλά οι λεπτομέρειες που απομένουν θα μπορούσαν να αποδειχθούν… καταλυτικές.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η είσοδος του αλληλοασφαλιστικού οργανισμού Reale Mutua με έδρα το Τορίνο, δεν φαίνεται ιδιαίτερα… εύκολη. Η εξαγορά της της Υδρογείου Ασφαλιστικής, που είναι 100% ελληνικών συμφερόντων από το 1973, παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες, καθώς η οικογένεια Κασκαρέλη ζητά διασφαλίσεις για το management και τα συμφέροντα των εργαζομένων που καθιστούν τους Ιταλούς… passive investors, τουλάχιστον για την πρώτη 5ετία.
Στην περίπτωση που οι δύο οργανισμοί περάσουν στο επόμενο στάδιο θα είναι το όγδοο deal στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας με τους ξένους ομίλους να αποκτούν καθώς και να αυξάνουν συνεχώς μερίδια τους στην χώρα. Το δρόμο άνοιξε πριν χρόνια η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO της Munich Re, συνεχίστηκε με τo deal Fairfax-Eurolife, ERGO –DAS Hellas με απορρόφηση, Generali-AXA, Interamerican-Insurance Market, NN-Metlife και κορυφώθηκε με τελευταία δύο μεγάλα deal που ανατρέπουν τα δεδομένα: Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη, CVC-Εθνική Ασφαλιστική.
Αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα πριν 30 χρόνια λειτουργούσαν περί τις 160 ασφαλιστικές επιχειρήσεις ενώ σήμερα δεν λειτουργεί παρά μόνο το 1/3 αυτών. Η μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών οφείλεται στις ανακλήσεις αδειών λόγω αφερεγγυοτήτων και πτωχεύσεων επιχειρήσεων στον κλάδο καθώς και εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Οικονομικά μεγέθη 2022
Το 2022, η Υδρόγειος Ασφαλιστική αύξησε την παραγωγή ασφαλίστρων κατά 5% σε σύγκριση με το 2021 φτάνοντας στα 89,3 εκατομμύρια.
- «Ασθένειες» κατά 89,2%
- «Αστική Ευθύνη από πλοία», 20,6%
- Αύξηση κατά 8,1% έγραψε στους κλάδους Περιουσίας («Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως», «Λοιπές ζημίες αγαθών»)
- με εξαίρεση τον κλάδο των μεταφερόμενων εμπορευμάτων που σημείωσε πτώση -3.5%.
- Τέλος, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων των κλάδων ασφάλισης Αυτοκινήτου σημείωσε αύξηση 4,5%.
Το Τεχνικό Αποτέλεσμα από Ασφαλιστικές Δραστηριότητες στα 12,6εκατομμύρια έναντι 16,8εκατομμύρια το 2021. Λόγω της μείωσης της αξίας των ομολόγων ένεκα της αύξησης των επιτοκίων το 2022, τα συνολικά έσοδα επενδύσεων ανήλθαν σε -24,8 εκατ. έναντι 3,1 εκατ. το 2021.
Τα αποτελέσματα προ φόρων σε -12 εκατ. έναντι 20,2 εκατ. το 2021, τα αποτελέσματα μετά φόρων ν σε -9,4 εκατ. έναντι 15,8 εκατ. το 2022.