Καραμπόλες προκαλούν ήδη οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι προσπάθειες ποδηγέτησης του κόμματος από τις διάφορες ομάδες, μετά την άτακτη αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται μεν επί της διαδικασίας, υποκρύπτουν όμως συχνά διαφορετική ατζέντα. Έτσι, οι πολιτικές τοποθετήσεις έχουν συχνά διαφορετικές αφετηρίες και απολήξεις από αυτές που είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Σε μια πρώτη εξέλιξη ο Διονύσης Τεμπονέρας έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας για την εκλογή προέδρου, διαφωνώντας με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε να ακολουθεί και ζητώντας ουσιαστικό συνέδριο και απολογισμό.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε αυτό που είχε διαφανεί εξ αρχής, την διαφωνία με του με τους χειρισμούς της Πολιτικής Γραμματείας, και τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δικηγόρος από την Πάτρα που ανέβηκε ξαφνικά, αποφάσισε να μην υποψήφιος για την προεδρία, χωρίς ωστόσο να κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση, τουλάχιστον όχι για την ώρα.
Η απόφαση του Διονύση Τεμπονέρα, ακολουθεί την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία. Έτσι, συνδυαστικά, φαίνεται ότι συντάσσεται με τους “πασοκογενείς” που ζητούν διάλυση των οργάνων και εκλογή νέων από την Κεντρική Επιτροπή, ως ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Για την ώρα, πάντως, οι ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή είναι υπέρ των προεδρικών, η πλειονότητα των οποίων συντάσσεται με τους πασοκογενείς. Το σκηνικό όμως είναι πολύ ρευστό και δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Μπιλιάρδο προσώπων
Για παράδειγμα, ο Αλέξης Χαρίτσης αν και προέρχεται από τη φράξια των προεδρικών, εν τούτοις φαίνεται να συμφωνεί με την Έφη Αχτσιόγλου που εδράζεται στην Ομπρέλα και φαίνεται να έχει ερείσματα και στους 53. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, αν και έχει εκπέμψει πολύ πιο αριστερό λόγο, εν τούτοις εσωτερικά έχει τα ερείσματά του σε πιο κεντρώες τάσεις.Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, καταλυτική αναμένεται η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπαναχωρήσει υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου.
Στην εξίσωση της προεδρικής εκλογής παίζει και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είνα γνωστό ότι έχει εξουσιαστικές φιλοδοξίες, αλλά ακόμα δεν έχει εκφραστεί επισήμως. Το περιβάλλον του, πάντως, μετρά την κατάσταση και αναζητά ερείσματα, με μάλλον επιθετικό τρόπο. Αν τελικά επιλέξει να κατέβει φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να εκφράσει τη λαϊκή αριστερά, με στόχο να κατοχυρώσει τη θέση του τόσο περιφερειακά, έναντι του Γιώργου Σταθάκη, όσο και κεντρικά απέναντι στην Ομπρέλα.
Σενάρια και… προβλήματα
Ακόμα τα σενάρια είναι πολλά, τόσα για τα πρόσωπα των υποψηφίων, όσο και τη συσπείρωση των τάσεων στο εσωτερικό. Εν τούτοις, με δεδομένη την εκλογή προέδρου από τα μέλη, πρόσωπα χαμηλής απήχησης και περιορισμένης δημόσιας παρουσίας θεωρείται ότι δεν θα έχουν τύχη.
Βέβαια, ακόμα και η ίδια η διαδικασία έχει προκλήσεις, καθώς η εκλογή από τη βάση, ενώ το κόμμα βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης αναμένεται να πιστοποιήσει, εκκωφαντικά, την απώλεια κοινωνικών ερεισμάτων. Παράλληλα, η περιορισμένη συμμετοχή θα μπορούσε να διευκολύνει προσπάθειες έξωθεν παρεμβάσεων.
Η διαφωνία Τεμπονέρα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα», τόνισε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Είπε πως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι από το 2012 δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα και δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα.
Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.
Σημείωσε πως έχει καταθέσει πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και πως δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.