Πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω εισροή ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο εντοπίζει η Axia, αξιολογώντας τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα περί επικείμενη αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ειδικότερα, η Axia εξετάζει και ποσοτικοποιεί τα πιθανά ανοδικά οφέλη για τις ελληνικές μετοχές από μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της επιστροφής της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές. Συνδυαστικά, βέβαια πρόκειται για σενάριο με προοπτική ολοκλήρωσης 12μηνου, με τον αντίκτυπο να είναι όμως εμρποσθοβαρής.
Σε σημείωμα που εξέδωσε η Axia διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο και της αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, τόσο από άποψη timing όσο και σχετικής σημασίας, Επίσης, παρουσιάζει τα τρία στάδια εισροής κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, το ένα αφορά
- σε ευέλικτα funds,
- έτερο σε ενεργά κεφάλαια που έχουν περιορισμούς σε τοποθετήσεις σε χώρες κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και
- το τελευταίο σε παθητικά και ενεργητικά funds που απαιτούν καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς και
Τί βλέπουν οι αναλυτές
α) η χρονική στιγμή της αναβάθμισης του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα έναντι της επιστροφής της αγοράς σε ανεπτυγμένη είναι διαφορετική: η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα αλλά η επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να καθυστερήσι ώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για τον FTSE και ώς το πρώτο εξάμηνο του 2025 για τον MSCI.
β) Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι ο βασικός παράγοντας για την προσέλκυση εισροών: Με βάση τη δομή της αγοράς, η Axia εκτιμά ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό (AUM) για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές μετά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τους δείκτες (index funds), αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κεφαλαίων (με συγκεκριμένες εντολές) θα μπορούν να επενδύουν στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα, ανεξάρτητα από την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένης. Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένη αποτελούν μόνο το 14% των επενδυμένων κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα.
Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας θα είναι αυτή που θα φέρει την πλειονότητα των εισροών.
γ) Οι μελλοντικές ροές θα καθοριστούν από τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.
Το ισχυρό ράλι του ΧΑ κατά 40% από την αρχή του έτους, το οποίο το καθιστά τη δεύτερη καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά σε όρους δολαρίου, βασίστηκε σίγουρα στα EMG funds, αλλά επίσης και από τις αυξημένες τοποθετήσεις ευέλικτων funds που δεν παρακολουθούν δείκτες.
Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των ενεργητικών funds θα είναι επιλέξιμα να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές, οι μελλοντικές ροές θα στηριχτούν στα ισχυρά μακροοικονομικά οικονομικά στοιχεία.
Η Axia προβλέπει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.