Στην τελική ευθεία για αποεπένδυση από τις τράπεζες μπαίνει το ΤΧΣ, καθώς το ζήτημα το προωθεί με ένταση και ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και ο Ηλίας Ξηρουχάκης προσπαθεί με διάφορες προφάσεις να παίξει καθυστερήσεις.
Το ΤΧΣ και η στρατηγική αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες επανέρχονται τώρα στο προσκήνιο και μάλιστα μετ επιτάσεως, καθώς το θέμα δεν τίθεται μόνο από τους τραπεζίτες, αλλά και από την διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Ήδη, κινήσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τόσο στη Eurobank όσο και στην Alpha Bank, ενώ το project είναι ώριμο από καιρό στην Εθνική και ωριμάζει τάχιστα στην Πειραιώς. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν άλλωστε και οι εκθέσεις των ξένων οίκων. Ωστόσο, για να εκδηλωθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες απαιτείται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση, να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα και λάβει status “υπό αναθεώρηση, προς αναβάθμιση” το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ισχυρής βάσης και σταθερής προοπτικής, στοιχεία που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποτιμήσεων και θα βελτιώσουν την ανακτισημότητα της επένδυσης του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας τις απώλειες και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση σταθερών μετοχικών δομών.
Οι κινήσεις των τραπεζιτών
Στην Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, ο Παύλος Μυλωνάς προωθεί λύση τμηματικών πωλήσεων μικρών πακέτων, με ad hoc δημοπρασίες θέλοντας έτσι να διασφαλίσει διάχυση και ενίσχυση του free float καθώς και να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της διοίκησης. Διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί ο Φωκίωνας Καραβίας στη Eurobank, που επιδιώκει ενίσχυση της εσωτερικής αξίας των υφιστάμενων μετόχων μέσω επαναγοράς μετοχών και μάλιστα σε υψηλή τιμή. Στην Τράπεζα Πειραιώς το δίδυμο Μεγάλου – Χατζηνικολάου θέλει μικρότερους αλλά passive investors χωρίς vested interest σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Βασίλης Ψάλτης στην Alpha Bank δεν έχει πρόβλημα με το ευρύτερο posistion υποψηφίων επενδυτών, γι αυτό και έχει ήδη καλοδεχθεόι την αύξηση θέσεων της Reggenborgh.
Στις μικρότερες τράπεζες, η Optima κινείται προς το Χρηματιστήριο επιδιώκοντας παράλληλα διεύρυνση του χαρτοφυλακίου και διαφοροποίηση της καταθετικής της βάσης. Στην Attica Bank, η Ενέλη Βρεττού προσπαθεί με by the book κινήσεις να ενισχύσει τα θεσμικά εχέγγυα και τη διαφάνεια και να προηγηθεί της Παγκρήτιας ώστε να έχει το πάνω χέρι όταν θα έρθει η ώρα της συγχώνευσης για τη δημιουργία του νέου πόλου.