Προσεκτική ισορροπία ανάμεσα σε σχόλια και διατυπώσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας για την οικονομία και σε προσεκτικά στοχευμένα “καρφιά” προς τραπεζίτες και πολιτικούς παράγοντες τηρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να μην χαλάσει το κλίμα στις αγορές, αλλά να βοηθήσει στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων στη δημοσιονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα.
Στην έκθεσή του, που θα εγχειρήσει σήμερα στον πρόεδρο της Βουής Κώστα Τασούλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη για το 2023, ενίσχυση του ρυθμού το 2024 και το 2025, επισημαίνοντας παράλληλα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, αλλά δεν θα τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.
Ειδικότερα, στην έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας ανάπτυξη 2,3%, η οποία θα αυξηθεί στο 2,7% για το 2024 και στο 3% για το 2025. Ο διοικητής της ΤτΕ επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις που έχει ήδη απευθύνει για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους servicers και τη φοροδιαφυγή, ενώ κάνει σαφή αναφορά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Επίσης, δεν παραβλέπει και το ζήτημα των δίδυμων ελλειμμάτων, τα οποία δεν είναι ανησυχητικά, ακόμη, αλλά αν αναπτύξουν δυναμική θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θετική δυναμική της οικονομίας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιλέγει πάντα προσεκτικά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, τα μηνύματα που αυτές εκπέμπουν και ακόμη περισσότερο το θεσμικό βάρος της έκθεσής του.
Η συγκυρία μέσα στην οποία παραδίδει ο Γιάννης Στουρνάρα την έκθεσή στον πρόεδρο της Βουλής δεν θα μπορούσε να είναι πιο καταλυτική, καθώς προηγείται μερικά 24ωρα των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και της συνεπακόλουθης αναβάθμισης που ο ίδιος προανήγγειλε. Συνεπώς, η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση οικοδόμησης των προγραμματικών δηλώσεων και να αποτελέσει το handbook της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή.
Λίγο πριν τις εκλογές, ο διοικητής της ΤτΕ άνοιξε τρία θέματα τα οποία εκτιμάται ότι θα τεθούν στο επίκεντρο της παραγωγής πολιτικής το προσεχές 6μηνο:
- Φοροδιαφυγή
- Ψήφιση κώδικα δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers
- Νέο Ηρακλής για τις μικρές τράπεζες
Θα ακολουθήσει το πλάνο αποεπένδυσης του ΤΧΣ, θέα επί του οποίου διεκδικούν λόγο και οι τραπεζίτες, καθώς έχουν πρωτογενή πληροφορία από υποψήφιους επενδυτές και αντίληψη για τη μετοχική διάρθρωση που θέλουν να διαμορφώσουν.