Ορατός είναι ο κίνδυνος οι αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία από τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό στη Γαλλία να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που γνωρίζει ο Μακρόν, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη 40,000 αστυνομικών.
Ενώ η Γαλλία είχε ότι αρχίσει να ανακάμπτει από τις πολύμηνες διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που οδήγησε σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μαστίζεται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και καθώς τα εξωτερικά μέτωπα του Μακρόν τόσο εντός της ΕΕ, όσο και με Ρωσία, Κίνα και… Βρετανία παραμένουν καυτά, η έξαρση νέου κύματος κοινωνικών αναταραχών έρχεται να δοκιμάσει την κοινωνική συνοχή και τη δυνατότητα άσκησης συνεκτικής πολιτικής υπό πίεση.
Το πρωί της Πέμπτης, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις ολονύχτιες συγκρούσεις στις γαλλικές πόλεις μετά τον πυροβολισμό ενός 17χρονου από την αστυνομία την Τρίτη κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας στη Ναντέρ, ένα δυτικό προάστιο του Παρισιού.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια «μη προτεραιότητας» των υπουργών, η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης για να μειώσει τις εντάσεις που κυριεύουν το έθνος. Η απάντηση του ίδιου του Μακρόν στις εικόνες ενός αστυνομικού να πυροβολεί τον Nahel M. (το πλήρες όνομά του δεν έχει δοθεί) ήταν γρήγορη και ξεκάθαρη. Ενώ ορισμένοι αμφισβήτησαν εάν ο αστυνομικός ένιωσε να απειλείται από τον έφηβο, ο πρόεδρος μίλησε για «τη συγκίνηση του έθνους» και είπε ότι η δολοφονία ήταν «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη».
Χαλινάρι στην αστυνομία
Έχουν επίσης δοθεί οδηγίες στους αστυνομικούς να αποφεύγουν συμπεριφορές που θα προκαλούσαν εντάσεις στα φτωχά προάστια της Γαλλίας, σύμφωνα με το Paris Playbook. Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι περίπου 40,
000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία.
Υπάρχει μια άβολη ομοιότητα μεταξύ των τελευταίων αναταραχών και των γεγονότων που συγκλόνισαν τη Γαλλία σχεδόν πριν από 20 χρόνια.
Το 2005, δύο νεαροί — ο Zyad Benna και ο Bouna Traoré — πέθαναν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στο προάστιο του Παρισιού Clichy-sous-Bois. Τις εβδομάδες των ταραχών που ακολούθησαν, νεαροί στα προάστια έδωσαν μάχες με την αστυνομία και μερικές νύχτες, δεκάδες συνελήφθησαν και εκατοντάδες αυτοκίνητα κάηκαν. Όπως ο Nahel M., ο Benna και ο Traoré προέρχονταν από μετανάστες και ο θάνατός τους ξύπνησε το πάντα υποβόσκον αίσθημα αδικίας που βιώνει μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας.
Για να τερματιστεί η αναταραχή το 2005, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πλέον ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ταραχές να προσλάβουν αντίστοιχες διαστάσεις, είναι πρόδηλες.
.
Την Πέμπτη, ο Μακρόν ζήτησε αποκατάσταση της ηρεμίας μετά τη σύλληψη 180 ατόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, την επίθεση σε δημόσια κτίρια και την ανάφλεξη ενός τραμ σε προάστιο του Παρισιού.