Στην κορυφή των χρηματιστηριακών αγορών παγκόσμια βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι στις εκλογικές χρονιές υπεραποδίδει με έμφαση, καθώς θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2019, όταν και πάλι ήταν εκλογική χρονιά.
- Ο Ιούνιος ήταν ο 8ος ανοδικός μήνας στους εννέα τελευταίους
- Κέρδη 4,37% τον Ιούνιο για το Γ.Δ., ράλι +37,52% το πρώτο εξάμηνο
- Ξεχώρισε ο Mid Cap τον Ιούνιο με άνοδο 8,37%
- Ξεχώρισαν ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, Intrakat, Fourlis, Dimand και Ελλακτωρ την Παρασκευή
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έβγαλε το πρώτο εξάμηνο του έτους με άνοδο 37,52%, καθώς ξεκίνησε τη χρονιά από τις 919,79 μονάδες, ενώ την Παρασκευή 30 Ιουνίου έκλεισε στις 1.278,61 μονάδες, με ημερήσια άνοδο 0,26%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων εννέα ετών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί ο Γ.Δ. από τον Ιούνιο του 2014, επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.
Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε επίπεδο εξαμήνου σε ποσοστό 37,63%, ο Mid Cap κέρδισε 41,07% έχοντας σημαντική βελτίωση της εικόνας του το τελευταίο διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε στο ράλι έχοντας άνοδο 57,52%. Η μέση αξία συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 109,6 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένη από τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περυσινή επίδοση, κάτι που μαρτυρά τις σημαντικές εισροές ξένων που καταγράφηκαν φέτος.
Παράλληλα, ανοδικός ήταν και ο μήνας Ιούνιος για το Χ.Α., καθώς παρά τις αναταράξεις, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,37%, συμπληρώνοντας τον 8ο ανοδικό μήνα στους εννέα τελευταίους, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022, όταν και ξεκίνησε η αντίδραση τόσο του Χ.Α., όσο και των διεθνών αγορών.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 το μήνα Ιούνιο έκλεισε με άνοδο 4,39%, o Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 8,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 3,33%.
Η εικόνα της αγοράς
Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, την Παρασκευή, οι επενδυτές κράτησαν χαμηλούς τόνους, κάτι που αποτυπώθηκε και στο τζίρο, ο οποίος κατήλθε στα 85,7 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 108,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στη συνολική επίδοση του εξαμήνου.
Ο FTSE 25 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 3.098,66 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν υψηλά οκτώμισι ετών, ο Mid Cap έκλεισε με νέα άνοδο 1,27% στις 1.991,16 μονάδες που είναι υψηλά 12ετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.009,03 μονάδες με διόρθωση 1,04%.
Στο χώρο του Large Cap την Παρασκευή ξεχώρισε η μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε με άνοδο 2,05% στα 10,45 ευρώ, με την αποτίμηση να φτάνει στα 3,99 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο άνω του 1% είχαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola HBC και Τιτάν. Στον αντίποδα, η Viohalco πιέστηκε σε ποσοστό 2,81%, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Motor Oil.
Στον Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο +6,39% η ΕΥΔΑΠ, στο +3,37% η Intrakat που τελευταία είναι πολύ δραστήρια ενώ ανέλαβε μεγάλο έργο αξίας 382,7 εκατ. ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Fourlis, Dimand και Κρι Κρι.