Νέο μπαράζ ερευνών, αυτή τη φορά στην οικεία της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα και στο σπίτι της αδερφής της, διέταξε η βελγική Δικαιοσύνη, μετά την αντικατάσταση του εισαγγελέα.
Ερευνες στο σπίτι της Εύας Καϊλή στο Ψυχικό και στην οικία της αδελφής της, Μανταλένας, στην Κηφισιά πραγματοποίησε από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη η Οικονομική Αστυνομία.
Στις έρευνες το «παρών» έδωσε και Βέλγος εισαγγελέας, εκτελώντας ευρωπαϊκή εντολή για έρευνα από τις βελγικές δικαστικές αρχές.
Ο Βέλγος εισαγγελέας ζήτησε από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας να πραγματοποιήσουν επιτόπιες έρευνες, κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συναφές hardware.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, από το σπίτι της Εύας Καϊλή κατασχέθηκε ένα κολιέ της κόρης της.
«Κατά τα λοιπά, η αδερφή της κυρίας Καϊλή και ο σύζυγός της έθεσαν στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών Βελγίου τα κινητά τηλέφωνα τους καθώς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και laptop, προκειμένου να διερευνηθούν αυτά από τα εργαστήρια των Βρυξελλών», συνεχίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η ανακοίνωση Δημητρακόπουλου
«Την Τριτη 27/6/23 διενεργήθηκαν νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες στην οικία της κ. Εύας Καϊλή και της αδελφής της από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Βελγίου με επικεφαλής τον κύριο Ραφαέλ Μαλανίνι.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρέθηκε τίποτα το αξιόμεμπτο, το μόνο αξίας αντικείμενο, που βρέθηκε και κατασχέθηκε ήταν ένα μωρουδίστικο κολιέ της κορούλας της, που είχαν δωρίσει κατά τη γέννησή της οι μέλλοντες νονοί.
Κατά τα λοιπά, η αδερφή της κυρίας Καϊλή και ο σύζυγός της έθεσαν στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών Βελγίου τα κινητά τηλέφωνα τους καθώς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και laptop, προκειμένου να διερευνηθούν αυτά από τα εργαστήρια των Βρυξελλών.
Μετά την αποκάλυψη ότι ο γιος του ανακριτή της υποθέσεως συμμετείχε σε εταιρία με τον γιο βασικής εμπλεκόμενης, Βελγιδας ευρωβουλευτού, δημιουργήθηκαν από δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου νέφη καχυποψίας για την αμεροληψία της ανάκρισης. Θέλω να πιστεύω ότι συμπτωματικά συνέπεσε χρονικά η παρούσα έρευνα στην Αθήνα με τις αποκαλύψεις στο Βέλγιο! Τέλος, δημόσια απορώ, εφτά μήνες έρευνας που διεξάγεται στο Βέλγιο κατά της κυρίας Καϊλή, δεν απέφερε κανένα αποδεικτικό καρπό, ώστε να γίνεται έλεγχος ,προδήλως αλυσιτελής, στη Αθήνα».
Χθες, οι συνήγοροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρσάν ανακοίνωσαν πως η πελάτισσά τους μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν, χωρίς την άδεια της ανακριτικής αρχής.
Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή έχει καταθέσει αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση της ασυλίας της. Επί της ουσίας, η ευρωβουλευτής ζητάει από τους συναδέλφους της να καθορίσουν εάν η ασυλία της παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για το Qatargate.
Σύμφωνα με την πλευρά Καϊλή, η ευρωβουλευτής ήταν υπό την παρακολούθηση μυστικών υπηρεσιών την περίοδο που μετείχε στην επιτροπή PEGA, η οποία είχε θεσμικά επιφορτιστεί με την έρευνα για την ύπαρξη παράνομων λογισμικών που παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες ευρωβουλευτών και άλλων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.