Την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης χωρίς καθυστερήσεις, περιστροφές και συντακτικά λάθη σε νομοσχέδια αναμένει η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τις ίδιες υποσχέσεις να θυμίσουμε είχε δώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προεκλογικά πριν κερδίσει τις εκλογές της πρώτης τετραετίας ωστόσο οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν υπαινισσόμενη η κυβέρνηση λόγους που παραπέμπουν στην πανδημία.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υποβάλλει σχέδιο για την καθολική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, εντάσσοντας μηχανισμούς ασφάλισης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει τον ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κατοικίας, προτάσσοντας απαλλαγές φόρου, ωστόσο παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς κρίνουν ότι το σχέδιο αυτό δεν υλοποιείται εύκολα, με τις κατοικίες που πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ να μην έχουν οικονομικό όφελος.
Αντίθετα ΕΑΕΕ, ΟΟΣΑ και EIOPA προτείνουν μηχανισμό αντασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών στον οποίο το κράτος βάσει ορισθέντος καταστατικού θα αναλαμβάνει έναν αριθμό κινδύνων και θα συνεργάζεται με αντασφαλιστικές οι οποίες από την πλευρά τους δύνανται να έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικές. Το σχέδιο αυτό υποστηρίζει η ασφαλιστική αγορά είναι βιώσιμο σε αντίθετη με το σχέδιο για την σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση.
Περαιτέρω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να θεσμοθετήσει το δεύτερο πυλώνα ασφάλιση. ώστε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τα επαγγελματικά ταμεία να μπουν μπροστά και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά του αναδιανεμητικού συστήματος που είναι η δημόσια ασφάλιση.
Εκκρεμότητες
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι συμφωνίες για την συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών και δημόσιων νοσοκομείων στον τομέα της υγείας. Οι συνεργασίες ή κατά τα λεγόμενα συμπράξεις ΣΔΙΤ θα αποτρέψουν τους ασφαλισμένους από το να δαπανούν υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους, για την υγεία όταν απαιτείται να λάβουν πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν την δυνατότητα λόγω υπερφόρτωσης των συστημάτων.
Τέλος εκκρεμεί και η ίση φορολόγηση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ το ελληνικό φορολογικό σύστημα διαφοροποιεί ουσιωδώς τα ΤΕΑ εις βάρος των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν συνίσταται σε Ευρωπαϊκά κράτη που εμφανίζουν παρόμοια διάρθρωση θεσμικού πλαισίου με την Ελλάδα.