Νέα ερωτηματικά για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς γέννησε η βίαιη μετεκλογική διόρθωση, καθώς μπορεί άπαντες να έλεγαν για καιρό ότι το ανοδικό overshooting έχει τραβήξει πολύ και ότι η διόρθωση ήταν αναγκαία, αλλά ο τρόπος που εκδηλώθηκε και μια σειρά από άλλα στοιχεία και συγκυρίες που συντρέχουν, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια.
Καθώς η καύσιμη ύλη από το εσωτερικό τελειώνει, οι επενδυτές στρέφονται για κατεύθυνση στη διεθνή συγκυρία, η οποία δεν είναι ευνοϊκή για τις αγορές, αν και επιδεικνύουν αξιοσημείωτες αντοχές.
Το Crisis Monitor επισήμανε εγκαίρως την προοπτική διόρθωσης στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής “στη φήμη αγόραζε, στο γεγονός πούλα”. Στο ίδιο θέμα εντοπίζαμε την ανάγκη για νέες προσδοκίες…
Όπως αναφέρει και η αναλύτρια του Crisis Monitor, Χρύσα Βουλγαρίδου, το πρόβλημα τώρα είναι ότι ενδεχόμενο πτωτικό overshooting θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της βραχυχρόνιας με μεσοπρόθεσμης τάσης. Πρόκειται για δείκτες που ενδιαφέρουν πολύ ιδιαίτερα διεθνή χαρτοφυλάκια, τα οποία κάνουν έντονο παιχνίδι στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες.
Η διόρθωση
Οι λόγοι της διόρθωσης είναι πολλοί, αλλά δεν εξηγούν το βάθος:
- Κάποιοι μιλάνε για υπερβάλουσες προσδοκίες και επενδυτικά πονταρίσματα σε υψηλότερα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας της τάξης του 44%, κι αφού δεν επετεύχθηκαν και οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, οι long έκλεισαν τον αέρα κάπως άτσαλα,
- ακολούθησαν όσοι είχαν παίξει front running το εκλογικό αποτέλεσμα και εν τέλει όσοι κατοχύρωσαν κέρδη, καθώς η διόρθωση χτύπησε τεχνικούς δείκτες
- Δεν βοήθησε και το κλίμα στην Ευρώπη και τη Wall Street, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν σκληροί και η ύφεση πλησιάζει με ταχύτητα
- Στο εγχώριο σκηνικό, η αποκοπή μερισμάτων σε βαριά χαρτιά την προηγούμενη εβδομάδα έπαιξε το ρόλο της, μπλοκάροντας το rotation από τις τράπεζες
- Η αναβάθμιση έρχεται, αλλά όχι μεσούντος του θέρους
Σε αναζήτηση καταλυτών
Κι αν αυτοί είναι οι λόγοι για τη διόρθωση η αγορά χρειάζεται νέους καταλύτες για να την ανακόψει και να γυρίσει ανοδικά. Τέτοιοι θα μπορούσαν να βρεθούν
- στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες όμως αργούν και δεν προσφέρουν την απαραίτητη αμεσότητα, επενδυτικά.
- Ένα deal όπως το κυοφορούμενο της Τέρνα Ενεργειακής θα μπορούσε να δώσει νέα προοπτική, αλλά και αυτό δεν είναι ακόμη τόσο ώριμο.
- Πιο κοντά είναι η είσοδος του Δημήτρη Κούτρα στη Δομική Κρήτης, μετά την αποχώρησή του και από την Intrakat, αλλά δεν είναι του ιδίου διαμετρήματος η συναλλαγή.
- Αλλά αν κάτι τέτοιο ήταν αρκετό, τότε η αύξηση της συμμετοχής των Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη στην Intrakat θα ήταν αρκετό, σε μια τέτοια μέρα, αλλά δεν ήταν…
- Τον τελευταίο καιρό είχαν κυκλοφορήσει και για το ενδεχόμενο συγχώνευσης συστημικών τραπεζών. Η στήλη της έλεγξε και δεν βρήκε ψήγματα που να τις επιβεβαιώνουν. Βέβαια, θα συγκρατηθούμε και δεν θα γράψουμε ότι ελέγχονται ως ανακριβείς, ακόμα. Ώριμες πάντως δεν είναι σε καμία περίπτωση.
- Ενδεχομένως ο μόνος λόγος για να ανακοπεί άμεσα, αλλά όχι απαραίτητα βιώσιμα, το sell-off είναι η τεχνική εικόνα, καθώς οι τράπεζες έχουν οδηγηθεί σε σημείο που θα μπορούσε να εκδηλωθεί αντίδραση.
- Καθώς τα κέρδη του 2022 για τις ενεργειακές θα είναι… ανεπανάληπτα, οι προοπτικές επιδεινώνονται, συγκριτικά…
Ομοιότητες με το 2019…
Η τεχνική εικόνα όμως αποτελεί και αιτία προβληματισμού… Όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, αντίστοιχη κίνηση εκδήλωσε ο Γενικός Δείκτης και το 2019, πριν και μετά τις εκλογές…
Δεν είναι απαραίτητο ότι η μια κίνηση θα συναντήσει την άλλη, αλλά είναι ένδειξη συμπεριφοράς της αγοράς σε τέτοιες περιόδους. Σίγουρα, πολλά δεδομένα και η συγκυρία είναι διαφορετικά. Τόσο σε πολιτικό όσο και στο οικονομικό και το χρηματιστηριακό πλαίσιο.
- Πολιτικά η κυβέρνηση είναι πιο σίγουρη, η αντιπολίτευση πιο αδύναμη
- Οικονομικά, η περίοδος της υπερανάπτυξης που αποτελούσε προσδοκία το 2019, το 2023 τελειώνει, αλλά η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με έκρηξη επενδύσεων.
- Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται και ο τραπεζικός δανεισμός έχει περιοριστεί, αλλά αναμένεται να ανακάμψει.
- Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά όχι αρκετά γρήγορα και η σύσφιξη θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.
- Ο υπαρκτός φόβος νέου Μνημονίου το 2024 και μάλιστα με όρους εθνικής ιδιοκτησίας, το οποίο θέτει κόφτη δαπανών, έλεγχο πλεονασμάτων και βάζει ξανά στο παιχνίδι τους πολλαπλασιαστές…
- Γι αυτό και η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο: Η είσοδος του Κωστή Χατζηδάκη σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των παροχών και την έναρξη της εποχής της φιλελεύθερης σύσφιξης, για να μην πούμε λιτότητας.
- Χρηματιστηριακά, η αγορά το 2019 είχε προεξοφλήσει την αλλαγή και σήμερα τη συνέχεια.
- Και το 2019 και σήμερα όμως κεντρική προσδοκία ήταν η επενδυτική βαθμίδα, κι αυτό λέει πολλά.
Για την ώρα απαντήσεις δεν υπάρχουν, αλλά οι προβληματισμοί καλό είναι να καταγράφονται, καθώς συμβάλλουν στην ωρίμανση της αγοράς…
Οι προσδοκίες
Για το 2023 το Χρηματιστήριο προσδοκά:
- Να πάρει από τη Morgan Stanley το σήμα αναβάθμισης στις αναπτυγμένες αγορές, που θα είναι το status “υπό αναθεώρηση”
- Την ολοκλήρωση του deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους Αυστραλούς της First Sentier για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής
- Που θα ξεκλειδώσει τα κονδύλια για να προχωρήσει το καζίνο στο Ελληνικό και θα αναθερμάνει τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέο layer of growth στο ελληνικό real estate
- Την είσοδο της Optima Bank στο Χρηματιστήριο
- Τον νέο Ηρακλή για τις μικρές τράπεζες που θα αποτελέσει καταλυτικό βήμα στην κατεύθυνση συγχώνευσης Attica και Παγκρήτιας
- Μια κερδοφόρα χρονιά για τις τράπεζες που θα ανοίξει το δρόμο για μερίσματα το 2024
- Για τα τέλη του έτους προγραμματιζόταν αρχικά, αλλά πάει για το 2024 η είσοδος του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α