Νέα ανοδική κίνηση εκδηλώνεται στα συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η κρίση στη Ρωσία περιπλέκει το προφίλ της προσφοράς και εντείνει την ανασφάλεια σχετικά με την τροπή του πολέμου.
Κέρδη που υπερβαίνουν το 8% καταγράφουν τα futures φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φτάνοντας στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα, αφού το παρολίγον πραξικόπημα στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες για την προσφορά.
Οι παράγοντες μοιάζουν συγκυριακοί, επιδρούν όμως και στο μεσοπρόθεσμο προφίλ. Τις ανοδικές πιέσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν οι προσδοκίες για περαιτέρω επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση στην Ευρώπη, οι οποίες όμως προεξοφλήθηκαν όταν οι τιμές έπεσαν κάτω από τα 25 ευρώ.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών φυσικού αερίου και LNG, έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 25%, για το 2022.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περίπου 30% τον Ιούνιο, εν μέσω αστάθειας που σχετίζεται με την προσφορά και θερμότερου καιρού καθώς έφτασε η καλοκαιρινή περίοδος.
Η συντήρηση στα νορβηγικά κοιτάσματα έχει παρατείνει την αναστολή παραδόσεων στην Ευρώπη και σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις οι εργασίες επισκευής πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούλιο. Η Νορβηγία έχει αντικαταστήσει τη Ρωσία ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25%. Επίσης, η Ολλανδία πρόκειται να κλείσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα φυσικού αερίου της Ευρώπης κοντά στο Groningen λόγω των κινδύνων σεισμών από την 1η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, οι χώροι αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν πληρότητα 76%, επίπεδο ρεκόρ για αυτήν την εποχή του χρόνου
.