Βαριές απώλειες με αντίκτυπο στην Κοινοβουλευτική παρουσία και στον φέροντα οργανισμό κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, στερούμενος εργαλεία ελέγχου της κυβέρνησης και παρέμβασης στην κοινωνία.
Αξιωματική αντιπολίτευση αλλά χωρίς επαρκή θεσμικά εργαλεία καλείται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μέγεθος της κατάρρευσής του περιόρισε δραστικά την Κοινοβουλευτική παρουσία του. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σημαντικά θεσμικά εργαλεία και αντίβαρα που περιορίζουν κατ ανάγκη την επιρροή του στην κοινωνία και την παραγωγή πολιτικού έργου.
Ειδικότερα, έχοντας λιγότερους από 50 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέσει αυτόνομα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που συνεπάγεται ότι αδυνατεί να αναδείξει μείζονα ζητήματα και να θέσει κόκκινες γραμμές, ενώ περιορίζεται δραστικά και η δυνατότητά του να επιβάλλει ατζέντα. Επίσης, χάνοντας το όριο της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας 2/5, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Επίσης, η μείωση των βουλευτικών του ΣΥΡΙΖΑ θα στερήσει από το κόμμα κρατική χρηματοδότηση 3,5 εκατ. το χρόνο και περί τους 200 συνεργάτες και αντίστοιχες παροχές. Η απώλεια κρατικών επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των επαγγελματικών στελεχών, καθώς και ευρύτερη μείωση δυναμικού σε κομματικές δομές. Χάνοντας ταυτόχρονα ανθρώπινο κεφάλαιο και χρηματικούς πόρους, η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει γραφεία και να κινητοποιεί αποστολές και παρεμβάσεις ανά την επικράτεια περιορίζεται δραματικά. Το πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα εντείνει την αποσυσπείρωση.
Το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λετουργήσει και να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αναπόφευκτα εσωτερικές τριβές και συγκρούσεις, οι οποίες θα εντείνουν -σε πρώτη φάση- τις αποσυσπειρωτικές τάσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ικανός αριθμός δυσαρεστημένων στελεχών και συμβούλων, που θα τροφοδοτήσουν το αρνητικό κλίμα και την κριτική.