Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ δημοσιοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο, αν και αυτή χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς άκαρπη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον πως λογαριάζει να «συναντηθεί» με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «σύντομα», κάτι που έχει πει εδώ και μήνες.
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση που αναιρεί επικρατέστερο σενάριο προέλευσης του Covid-19, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών απορρίπτουν την εκδοχή διαρροής από εργαστήριο και ότι πρόκειται για γενετικά τροποποιημένο ιό.
Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης Μπάιντεν και η διαρροή έκθεσης συνδυαστικά δημιουργούν κλίμα προσέγγισης του Πεκίνου από την Ουάσιγκτον. Αν και προηγήθηκαν και εμπρηστικές δηλώσεις Μπάιντεν κατά του ΣΙ, το γενικότερο κλίμα ευνοεί την προσέγγιση των δύο χωρών.
Η διαδικασία επαναπροσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας επανεκκινήθηκε με δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι το κόστος ενδεχόμενης αποσύνδεσης δεν είναι ανεκτό.
Η δήλωση Μπάιντεν
Ειδικότερα, η διακοίνωση της πρόθεσης του Μπάιντεν για συνάντηση με τον ΣΙ ακολουθεί τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ που κατατάσσει τον Κινέζο πρόεδρο στην κατηγορία των «δικτατόρων» κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε σε δωρητές του κόμματός του. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στο Πεκίνο.
Ερωτηθείς χθες για τον χαρακτηρισμό αυτόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Ναρέντρα Μόντι, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε πως δεν θα στερηθεί το δικαίωμα να «λέω αυτή που νομίζω ότι είναι η πραγματικότητα» όσον αφορά την Κίνα.
«Αυτό δεν είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ενίοτε κάνει δηλώσεις που καταλαμβάνουν εξαπίνης τους Αμερικανούς διπλωμάτες.
Εξάλλου, ο κ. Μπάιντεν απέρριψε «αυτή τη θεωρία» κατά την οποία «η σχέση οδεύει σε κατάρρευση».
Εξήρε για ακόμα μια φορά το «σπουδαίο ταξίδι» που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Πεκίνο. Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να γυρίσει τη σελίδα του επεισοδίου του Φεβρουαρίου με το κινεζικό αερόστατο που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό κι έστειλαν μαχητικό αεροσκάφος να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος.
Ο δικτάτορας και το κατασκοπευτικό αερόστατο
Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτό το επεισόδιο στο δείπνο με χρηματοδότες της παράταξής του στην Καλιφόρνια την Τρίτη.
Υποστήριξε πως «ο λόγος για τον οποίο [ο κινέζος πρόεδρος] αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε ότι [το αερόστατο] βρισκόταν εκεί».
«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έχει γίνει», πρόσθεσε.
Η Κίνα αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας την «πρόκληση».
Χθες Πέμπτη, ερωτηθείς από τον Τύπο αν συμφωνεί με τη δήλωσε του αμερικανού προέδρου για τον κινέζο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς, που αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, απάντησε «όχι».