Κρίσιμο αναμένεται το επόμενο 24ωρο για τη Ρωσία, καθώς ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία αποκλιμάκωσης με παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας, οι μεταβλητές είναι πολλές και οι δράσεις που έχουν προαναγγελθεί από το Κρεμλίνο είναι δύσκολο να ανασχεθούν χωρίς σημαντικό εσωτερικό κόστος.
Αν και ακόμα οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενεργοποιήθηκε μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν επιτυγχάνοντας συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι μισθοφόροι της Wagner επιστρέφουν στις βάσεις τους. Ο Πριγκόζιν, επίσης, φαίνεται να έχει λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για τα στρατεύματά του.
Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν υπάρχουν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το Κρεμλίνο θα ανασκευάσει την εγκύκλιο για ενσωμάτωση της Wagner, ενώ δεν αποκλείεται και άμεσος ανασχηματισμός με επίκεντρο τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Πούτιν – Πριγκόζιν.
Στο μεταξύ, όμως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε κηρύξει την κίνηση της Wagner πραξικόπημα, δυνάμεις της ρωσικής αεροπορίας βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή της μισθοφορικής εταιρίας, μηχανήματα του Δήμου Μόσχας κατέστρεφαν μέρη του οδοστρώματος για να εμποδίσουν την επέλαση των εξεγερμένων μισθοφόρων και στην ρωσική πρωτεύουσα εξελίσσονταν αντιτρομοκρατική επιχείρηση, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και κήρυξε τη Δευτέρα αργία.
Audtor’s note: Ο Πούτιν είναι χαμένος…
Ανεξαρτήτως της συμφωνίας, η αμφισβήτηση της εξουσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν πρόδηλη, καταδεικνύοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος απειλείται από την παραστρατιωτική ελίτ που ο ίδιος δημιούργησε. Πρόκειται για τα πρόδηλα αποτελέσματα του επίμονου πολέμου στην Ουκρανία και του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Δύση.
Συνδυαστικά, προκύπτει ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να ελέγξει και να εγγυηθεί την ασφάλεια εντός της Ρωσίας, ενώ βρίσκεται στην αρχή της νέας θητείας του.
Τις εξελίξεις στη Ρωσία που αποτελούν οιωνεί εμφύλιο πόλεμο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ουκρανία εκμεταλλεύεται το σκηνικό για να ανακτήσει εδάφη στο πλαίσιο της αντεπίθεσης. Εκτός από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, στα τεκταινόμενα παρενέβη και ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας τη στήριξή του στον Βλάντιμιρ Πούτιν και επιχειρώντας συντονισμό με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Ανακοίνωση Πριγκόζιν
Ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, δημοσίευσε μια νέα ηχογράφηση το Σάββατο υποστηρίζοντας ότι ανέστρεψε τις δυνάμεις του από την πορεία για είσοδο στη Μόσχα.
«Γυρίζουμε τις φάλαγγες μας και επιστρέφουμε προς την άλλη κατεύθυνση προς τα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε σε ένα μήνυμα στο Telegram.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε καταλήξει σε συμφωνία με το αφεντικό της Βάγκνερ για να σταματήσει την πορεία των δυνάμεών του στη Μόσχα.
«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner,
“Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν σε κοινές ενέργειες.
«Σε συνέχεια των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, έχοντας επιπλέον ενημερωθεί για την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών και σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Yevgeny Prigozhin», αναφέρει η δήλωση.
«Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση ενόπλων της εταιρείας Wagner στο έδαφος της Ρωσίας και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Background note
Όπως έχει εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor η σύγκρουση Πούτιν – Πριγκόζιν αποτελεί μετεξέλιξη της αντιπαράθεσης του επικεφαλής της Wagner με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου για τους χειρισμούς στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, επίσης, υπέγραψε διάταγμα για υποχρεωτική ένταξη της Wagner στον ρωσικό στρατό, το οποίο προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η κίνηση στόχο είχε να αυξήσει τις δυνάμεις της Ρωσίας και να δημιουργήσει ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης, καθώς ο Σόιγκου δήλωνε αδυναμία συντονισμού με τον Πριγκόζιν στην Ουκρανία.