Το ενδεχόμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων πίσω από την υπερπροβολή και προσπάθεια συσχετισμού της CEO της ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρϊτα Γκάλι, με το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο σύζυγός της, καταδεικνύουν διαρροές από τον ΔΕΣΦΑ, εντοπίζοντας μάλιστα το μοτίβο της ανάδειξης του θέματος και εστιάζοντας σε τριβές που είχε η ίδια ακόμα και με την πολιτική ηγεσία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το θέμα της σύλληψης του συζύγου της CEO της ΔΕΣΦΑ για υπόθεση δαιφθοράς και απάτης, μετά από ένταλμα της οικονομικής αστυνομίας του Μιλάνο, δεν είχε λόγο να πάρει διαστάσεις. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι τα ιταλικά media το κράτησαν χαμηλά και δεν ενέπλεξαν την επικεφαλής του διαχειριστή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι η κ. Γκάλι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου, ήτοι της κοινοπραξίας Senfluga, που ελέγχει το 66%.
Ωστόσο, επισημαίνουν, ότι η επικεφαλής της ΔΕΣΦΑ συγκρούστηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για την ένταξη και αγωγού σύνδεσης της αποθήκης ΥΦΑ της Καβάλας στον σχεδιασμό του έργου ο οποίος θα εγκρίνονταν από την Κομισιόν ως έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Αν και ο αγωγός εντάχθηκε, το έργο απορρίφθηκε από την ΕΕ, καθώς δεν παρέστη εκεί κανείς από το ΤΑΙΠΕΔ για να το υποστηρίξει.
Το μετοχικό roaster της Senfluga και της ΔΕΣΦΑ
Η κοινοπραξία Senfluga ελέγχει το 66% της ΔΕΣΦΑ, με μετόχους τη Snam που κατέχει το 54% κατέχει η Snam, την Ισπανική Enagas και τη Βελγική Fluxys που διαθέτουν το 18% εκάστη και τη Damco του ομίλου Κοπελούζος που ελέγχει το 10%.
Το υπόλοιπο 34% της ΔΕΣΦΑ ελέγχει το ελληνικό δημόσιο, διασφαλίζοντας ότι ο μέτοχος πλειοψηφίας δεν διαθέτει καταστατική πλεοψηφία.