Παρέμβαση στην τιμολογιακή της πολιτική επιχειρεί η Fraport Greece με επιδοτήσεις στις χρεώσεις των 14 αεροδρομίων της από 25% έως 50%.
To μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2023 και θα αφορά στους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο σκοπό έχει την ενίσχυση των αερομεταφορών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Το νέο αναπτυξιακό κίνητρο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργο Βήλο ενισχύει την εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση ,επιπλέον τουριστικών ροών κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που η εταιρία είχε εισαγάγει το 2018 και το οποίο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και αφορά στην εισαγωγή νέων διεθνών δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες.
“Τσουχτερές” οι αεροπορικές χρεώσεις
Για πάνω από ένα χρόνο οι τιμές των αεροπορικών ναύλων έχουν τετραπλασιαστεί, καθιστώντας τις αεροπορικές πτήσεις απαγορευτικές για τον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό. Αυτό δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στους αερομεταφορείς που αναγκάζονται να ταξιδεύουν με κενές θέσεις αλλά και στους προορισμούς, πολλώ δεν μάλλον όταν λήξει η τουριστική περίοδος. Παράγοντες δε της αγοράς αποδίδουν την πτώση που κατέγραψε σε τουριστικούς προορισμούς η Ελλάδα πέρυσι στην ακρίβεια των αεροπορικών ναύλων και στην έλλειψη υποδομών.
Πτώση σε επισκέψεις και διανυκτερεύσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ το 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31.367 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας μείωση -14,4% σε σύγκριση με το 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί 36.643 χιλ. επισκέψεις. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των επισκέψεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Περιφέρειες Ηπείρου και οι Ιόνιων Νήσων, όπου παρατηρήθηκε αύξηση +4,8% και +4,2% αντίστοιχα ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά -71,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά -45,4%.
Ο αριθμός των επισκέψεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επισκεπτών που το 2022 διαμορφώθηκε σε 27.836 χιλ. (-11,2% σε σχέση με το 2019) καθώς ένας επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα.
Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν στις 216.949 χιλ. το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -6,7% σε σχέση με το 2019. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (+24,4%), η Περιφέρειας Αττική; (+3,3%) και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (+1,2%) ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Στερεά Ελλάδα (-0,5%). Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-42,1%) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (-36,1%).
Πτώση τουριστικών εισπράξεων
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 17.257 εκατ. το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -2,4% σε σχέση με το 2019. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (+8,7%), η Περιφέρεια Αττικής (+9,9%) καιη Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (+36,4%), δηλαδή οι ίδιες Περιφέρειες που παρουσίασαν και αύξηση διανυκτερεύσεων. Αύξηση καταγράφηκε και στις Περιφέρειες: Κρήτης (+1,7%) και Στερεάς Ελλάδας (+20,4%). Στην Περιφέρεια Ηπείρου σημειώθηκε οριακή μείωση (-0,4%). Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στις Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας (-35,6%), Θεσσαλίας (-35,0%) και Κεντρικής Μακεδονίας (-32,8%).