Θετική φαίνεται ότι είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στο αναθεωρημένο business plan της Alpha Bank, καθώς η ζήτηση για το νέο ομόλογο αποδεικνύεται ισχυρή και το επιτόκιο κινείται εντός του αναμενόμενου εύρους.
Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδει η απόφαση του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη για έξοδο στις αγορές back-to-back με την ανακοίνωση της αναθεώρησης του Business Plan για την Alpha Bank. Η τράπεζα βγαίνει για δεύτερη φορά από τις αρχές του έτους στις αγορές, με στόχο την ενίσχυση των MREL κεφαλαίων, σύμφωνα με τις οδηγίες τυ SSM, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2023.
Ειδικότερα η Alpha Bank εκμεταλλευόμενη τη δυναμική που απορρέει από το αναθεωρημένο business plan για το 2023 – 2025, καθώς και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και συνάμα και των εταιρικών – τραπεζικών εκδόσεων, πραγματοποιεί τη δεύτερη φετινή της έξοδο στις αγορές (AT1 perpetual αέναης λήξης τίτλος – NC5,5 για 400 εκατ. ευρώ και κουπόνι 11,875%), μέσω της έκδοσης ενός senior preferred τίτλου, 6NC5, δηλαδή εξαετούς διάρκειας με non call για τα πρώτα πέντε έτη, ο οποίος θα εισαχθεί προς διαπραγματεύση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Την έκδοση τρέχουν ως Joint Bookrunners οι Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ενώ η αρχική τιμολόγηση κινείται (IPT) στο 7,25%.
Ο δείκτης MREL διαμορφώνεται στο 21,3% για την τράπεζα, με τον τελικό στόχο για το 2026 να ορίζεται στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA).
Η νέα ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Ba3» από την Moody’s και «ΒB-» από τη Standard & Poor’s.
Το φιλόδοξο business plan
Να σημειωθεί πως η διοίκηση της τράπεζας αναθεώρησε το guidance, θέτοντας ως στόχο μια απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 12% έως το 2025, με έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των EPS (κέρδη ανά μετοχή) που ξεπερνά το 20%.
Η Alpha Bank στοχεύει να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2023 – 2025, εκ των οποίων, τα 0,4 δισ. μέσω της υψηλότερης αναγνώρισης DTA (μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων), τα 0,9 δισ. για οργανική ανάπτυξη και τα 0,3 – 0,4 δισ. ευρώ στη βάση μερισμάτων, που δύναται να της με αποφέρουν μια πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 1 – 1,1 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόσθετες διανομές (με την έγκριση του SSM) είτε για συγχωνεύσεις και εξαγορές, που δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης.