Κινήσεις στην κατεύθυνση σχηματισμού του πέμπτου τραπεζικού και πρώτου μη συστημικού πόλου κάνει η Παγκρήτια Τράπεζα, με τη διοίκηση να επιχειρεί να δείξει έργο και κινητικότητα, καθώς ο υποβόσκον ανταγωνισμός είναι έντονος.
Τον οδικό χάρτη μετεξέλιξης της Παγκρήτιας Τράπεζας παρουσίασε -εν νέου- ο CEO Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη θέση του μέσα από την εν εξελίξει διαδικασία αναδιάρθρωσης που δημιουργεί η συγχώνευση με την HSBC και με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, που έπεται.
Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η Παγκρήτια δεν έχει λιμνάσει αλλά συνεχίζει να κινείται προς τα μπροστά, ο Αντώνης Βαρθολομαίος παρουσίασε το νέο Πρότυπο Κατάστημα της τράπεζας στο Ηράκλειο, ανακοινώνοντας παράλληλα τα ορόσημα στον οδικό χάρτη για τον σχηματισμό του νέου τραπεζικού πόλου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ορόσημο της συγχώνευσης με την HSBC συνοδεύεται και από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο οποίο όπως προαναγγέλθηκε θα συμμετάσχουν και υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού παραρτήματος της βρετανικής τράπεζας. Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση της Παγκρήτιας πιέζει προς την έξοδο και άλλα στελέχη από τον δικό της οργανικό κορμό, τα οποία έχουν χειριστεί κρίσιμες υποθέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η HSBC. Αν και πρόκειται για συνηθισμένες διεργασίες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, εν τούτοις μια πιο προσεκτική ματιά θα μπορούσε να αποκαλύψει και άλλες πτυχές…
Τα ορόσημα για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο
- Στις 28 Ιουλίου η HSBC Ελλάδος θα περάσει στον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας και από την 1η Αυγούστου θα εφαρμοσθεί το ενιαίο σύστημα λειτουργίας των δύο τραπεζών.
- Ακολούθως, θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, προκειμένου οι 35 εργαζόμενοι της HSBC
Τα επόμενα βήματα για την Παγκρήτια Τράπεζα περιλαμβάνουν
- την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και
- τη συγχώνευση με την Attica Bank
- την είσοδο στο Χρηματιστήριο
Τα δύο τελευταία βήματα όμως θα είναι τα πλέον κοπιώδη, καθώς έχουν πολλά προαπαιτούμενα, στα οποία η Attica Bank διατηρεί βραχεία κεφαλή:
- Διαχείριση κόκκινων δανείων
- αναδιάρθρωση μοντέλου λειτουργίας
- Βελτιστοποίηση διαδικασιών διαχείρισης ρίσκου
- Συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης
Τα οφέλη από την HSBC
Η απορρόφηση της HSBC από την Παγκρήτια δημιουργεί πρστιθέμενη αξία, ενώ παράλληλα αυξάνει τις απαιτήσεις στο cash flow. Το επιχειρηματικό μοντέλο της HSBC προσφέρει στη Παγκρήτια πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερα εύρωστο wealth banking, καθώς και σε υγιή χαρτοφυλάκια τόσο corporate, όσο και ναυτιλίας.
Σε επίπεδο υπολογίζεται ότι θα προστεθούν 1,2-1,4 δισ. ευρώ στα ταμεία της Παγκρήτιας. Επίσης, μετά την απόκτηση της HSBC θα ενισχυθούν ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τα κεφάλαια της (νέας) τράπεζας καθώς η εξαγορά του asset αντανακλά καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 95 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, σε τέτοιες διαδικασίες έχει παρατηρηθεί και απώλεια μεγάλων πελατών, ιδιαίτερα όταν αποχωρούν και σημαίνοντα στελέχη και απορροφώνται από άλλες τράπεζες… Η παράμετρος αυτή μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι υποτιμάται από τον Αντώνη Βαρθολομαίο, ενώ είναι γνωστό πως τόσο ελληνικές όσο και ξένες τράπεζες επιχειρούν για καιρό να “κανιβαλίσουν” το χαρτοφυλάκιο της HSBC.
Το business plan της Παγκρήτιας
Στο μεσοδιάστημα μέχρι την συγχώνευση με την Attica Βank η Παγκρήτια δρομολογεί το δικό της business plan, το οποίο στηρίζεται στους εξής δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2024 και στην είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός και αν η συγχώνευση με την Attica επισπεύσει τη διαδικασία, λειτουργώντας ως όχημα.
Επίσης, από τα δημοσιεύματα, προκύπτει ότι στην προοπτική συγχώνευσης με την Attica Bank η Παγκρήτια θα είναι ο ισχυρός πυλώνας, με την Attica να λειτουργεί ως όχημα, όταν είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής του ΤΧΣ. Οι εντυπώσεις αυτές, πάντως, αν και δεν απευθύνονται στην αγορά, αλλά έχουν κυρίως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο, εν τούτοις αποτελούν σαφείς ενδείξεις της προσπάθειας της διοίκησης της Παγκρήτιας να επιδείξει προοπτική και διάρκεια…
Η Παγκρήτια, βέβαια, θα αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση του δικτύου της τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα, με γνώμονα το ύψος των κατά τόπους καταθέσεων και το ανά πελάτη έσοδο. Τέτοιες κινήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν εκροές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα δυνητικά οφέλη.
Καταλυτική παρέμβαση Στουρνάρα
Για να βγει βέβαια η άσκηση εξυγίανσης της Παγκρήτιας, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πρωτοβουλία για νέο “μίνι – Ηρακλή”, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη και αποδοτικότερη η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση της Παγκρήτια προωθεί τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Σήμερα το σύνολο κόκκινων δανείων είναι 1 δισ. ευρώ και τα 700 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην QQuant.
Στο μεταξύ, αναμένεται και νέα αύξηση κεφαλαίου, την οποία η διοίκηση της Παγκρήτιας προσδιορίζει μεταξύ 50-70 εκατ., ενώ από την Ελλάδος τοποθετούν τις ακάγκες πιο κοντά στα 100 εκατ.